Háztartási csodaszer a szódabikarbóna

Háztartási csodaszer a szódabikarbóna

Az otthoni háztartásban általában kevés szerről mondhatjuk el, hogy univerzális, sokoldalú, mivel többféle folyamatban, többféle cél elérésére is eredményesen alkalmazhatjuk. Nos, a szódabikarbóna ilyen vegyület. Természetes és sokrétű.

A szódabikarbóna, vagy hivatalosan nátrium-hidrogénkarbonát (NaHCO3) vízben jól oldódó, enyhén lúgos kémhatású só, megjelenésében fehér, kristályos por. Jellemzője, hogy a savakat semlegesíti miközben széndioxid szabadul fel, ugyanakkor a környezeti hatása semleges, azaz környezetbarát.

Háztartási csodaszer a szódabikarbóna. Előre csomagolt kiszerelés a www.termeszetesentiszta.hu webáruház kínálatában.
Háztartási csodaszer a szódabikarbóna. Előre csomagolt kiszerelés a www.termeszetesentiszta.hu webáruház kínálatában.

Mondhatjuk, hogy már nagyanyáink idején is használták, de valójában már az ő nagyszüleik is a nagyszüleiktől látták és hallottak a szódabikarbóna jótékony és praktikus hatásiról. Leggyakrabban a főzés során kerül elő. A szódabikarbóna képes visszaadni a főtt zöldségek élénk színét, a tésztába keverve javítja annak állagát, a húsok főzésekor omlósabb lesz a kész étel. Sokan ismerik még a szódabikarbóna emésztést elősegítő, illetve savlekötő hatását is. Egyszerűen vízben feloldva és lenyelve, képes a gyomorsavtúltengés okozta panaszok enyhítésére is. A szódabikarbóna szagtalanító hatása azonban már kevésbé ismert. Pedig a szódabikarbóna előnyös tulajdonságai közé tartozik, hogy képes megkötni a baktériumos erjedés során keletkező savas anyagokat, amelyek a rossz szagokért felelnek. Ennek köszönhetően kiválóan használható természetes megoldás a szódabikarbóna hűtőszekrényben. Mivel azonban természetes anyagról van szó, nyugodtan használhatjuk hintőpor gyanánt a testfelületünk gyakran izzadó hajlataira. A lábujjak vagy a hónalj hintőporozása szódabikarbóna porral képes megszüntetni a kellemetlen testszagokat is. A ruházat szagtalanítására is kiválóan megfelel, főleg a lábbelik esetében használják előszeretettel. A cipőbe szórva, majd kitakarítva nem csak a cipő kellemetlen szagától, de a későbbi lábgombásodástól is megszabadulhatunk.

Azt valamivel kevesebben tudják, hogy a szódabikarbóna kiváló kéztisztítószer. Képes a makacs foltokat, amilyet a dió, krumpli stb. okoz, eltávolítani. Ehhez a szódabikarbóna egyszerűen szappanként használandó, de az igazán makacs szennyezőanyagokhoz, illetve a köröm tisztításához, puhításához készíthetünk oldatot is. A szódabikarbóna még egy jelentős tulajdonsága a fertőtlenítő hatása. A napi használattól elkoszolódott fésű, hajkefe, manikűrkészlet vagy szivacs képes megtisztulni egy szódabikarbóna-oldatban eltöltött pár órás áztatás során.

A szódabikarbóna univerzális jelentőségére jellemző, hogy még a rák ellenei védekezés terén is kísérleteznek alkalmazhatóságával. Ugyanakkor már ismert és szabadalmaztatott eljárás a szódabikarbóna és a trisó keveréke, mint penészesedés-gátló alapanyag. További területek, ahol a szódabikarbóna jó hatásfokkal használható: rovarcsípés esetén fájdalom és duzzadás csökkentése, vízlágyítás, fürdőszobai csempe és WC tisztítás, fogfehérítés és korpamentesítés. Nem egy új keletű szerről beszélünk, amit kipróbálok, és majd meglátom, hogy használt-e? Ezeknek a problémáknak mindegyikére régóta ismert és bevált, kiváló hatóanyag a szódabikarbóna.