Hazatért ázsiai turnéjáról a Concerto Budapest és a Kremerata Baltica

Hazatért ázsiai turnéjáról a Concerto Budapest és a Kremerata Baltica

Európai klasszikusok és jelenkori modernek művei szólaltak meg a Keller András vezette Concerto Budapest és Gidon Kremer kamaraegyüttesének együttes ázsiai turnéján.

Szokatlan és sajátos projekt volt a Concerto Budapest és a Kremerata Baltica együttes ázsiai turnéja – nyilatkozta Keller András karmester, a Concerto Budapest művészeti vezetője. Felidézte azt, hogy a turné előtt, májusban három koncertet adtak Magyarországon Gidon Kremer hegedűművész 70. születésnapja alkalmából.

Ezt követően a két zenekar, a Concerto Budapest és Gidon Kremer húszéves fennállását ünneplő kamaraegyüttese Peking, Hszian, Szöul és Tajpej első számú hangversenytermeiben lépett színpadra.

A két zenekar nagyszerűen játszott, inspirálták egymás játékát, amely dinamikus és színes volt – hangoztatta Keller András, aki gyümölcsözőnek nevezte az együttműködést. Kiemelte, hogy minden helyszínen egészen rendkívüli ünneplésben volt részük, a nézőközönség akár reggelig követelte volna a ráadásokat. Három ázsiai országban két programmal léptek fel, és mindkettő úgyszintén meleg fogadtatásban részesült, mindenütt teltházak fogadták az együtteseket.

A repertoár a lehető legszélesebb kínálatot nyújtotta: az egyik műsorban Bach d-moll Kettősversenye hegedűre, azonfelül Philip Glass Kettősversenye hegedűre és csellóra hangzott el, így a lehető legtávolabbi időív volt a két mű közt, ezután Beethoven VII. szimfóniája volt műsoron. A másik programban Dohnányi némiképp ritkán hallható Szimfonikus percek című remekművét, Sibelius d-moll hegedűversenyét, azonfelül Muszorgszkij – Ravel Egy bemutató képeit szólaltatták meg.

Keller András nyomatékosította: igyekeztek minél mutatósabb, színesebb, érdekesebb műsort összeállítani és olyan műveket összeválogatni, amelyekben a két együttes játéka jól tud érvényesülni.

A pekingi Kínai Nemzeti Nagyszínházban adott koncerten szűnni nem akaró tapssal négy ráadást követelt a nézők, a turné zárókoncertjét Tajpejben „az év legnagyszerűbb koncertjeként” hirdették a helyi híradások.

Az idén 110 éves Concerto Budapest zenekart 10 éve vezeti Keller András hegedűművész és karmester, a Keller Quartet alapítója. Vezérlése alatt a zenekarhoz sok ifjú fenomén csatlakozott, a megfrissült zenekar ezáltal új színt hozott a zeneéletbe. A fejlődés eredményeképpen szakadatlan meghívásokat kapnak Kína, Franciaország, Németország, Japán, Spanyolország és az Egyesült Államok rangos koncerttermeibe.

Keller gyakran hív meg világsztár vendégművészeket és határon túli szólistákat Magyarországra, például az idén 70 éves Gidon Kremert is, akihez évtizedes művészbarátság fűzi. A mester által hozott létre Kremerata Baltica vonószenekart a Föld legjobbjai közt tartják számon.

mti