Határokon átívelő kapcsolatok az egészséges és kreatív étkezésért

Határokon átívelő kapcsolatok az egészséges és kreatív étkezésért

A Közép-magyarországi Agrár Szakképző Központ (KASZK) egyik fő partnere az új Európai Uniós projektnek, a „NourishEU”-nak, amely célja különböző oktatási anyagok kidolgozása az egészséges és kreatív étkezés elősegítéséhez. Mindannyian szembesültünk már az örök dilemmával, miszerint az egészséges étkezés drágább, mint hagyományos megfelelője. Az elhízás és a szegényes táplálkozás szorosan összefüggő jelenségek. A NourishEU az élelmiszeripar vezető tagjaival együttműködve kíván új egészséges és hosszútávon is fenntartható étkezési megoldásokat létrehozni, elérhető áron.

A projekt során a brit, ír és bolgár szervezetekkel közösen dolgozva létrehozunk egy tudásbázist, amely elérhető lesz minden érdeklődőnek, hogy létrejöjjön egy egészséges táplálkozással foglalkozó, regionális partnerhálózat. Ez az eszköztár tananyagokat és tanácsokat fog tartalmazni az egészséges étkeztetés kialakításához.

A KASZK felelős a tananyagok, tantervek létrehozásáért, új megoldások kidolgozásáért az egészséges ételek előállításával és piaci forgalmazásával kapcsolatban.

A projekt célja, hogy egy ingyenes online kurzus segítségével felkészítse az étkeztetésben és vendéglátásban érdekelt vállalkozások vezetőit és alkalmazottait a jelentős, kreatív újítások bevezetésére a mindennapos működésükben. Sokat fejlődhetünk az európai környezetben, és megtiszteltetésnek tartjuk, hogy részesei lehetünk az újító projektnek. Napjaink egyik legnagyobb étkezéssel kapcsolatos kihívása az elhízás és a szegényes táplálkozás. Ezúton szeretnénk megragadni a lehetőséget, hogy közreműködjünk egészséges ételek létrehozásában, elérhető áron.

A projekt kiemelt célközönségének tekinti a munkanélküli fiatalok csoportját. Az online képzés egy modulja egy innovatív, iparág alapú tananyagrész lesz a fiatalok jobb elhelyezkedésének támogatása érdekében. A lehetőség, hogy a projekt nem csak a már vendéglátásban dolgozóknak lehet hasznos, hanem a fiatalok számára is, különösen érdekes. A munkanélküli fiatalság két szempontból is bekapcsolódhat: mint célközönség, hiszen az elhízás nagy százalékban érinti a fiatalokat, másodsorban, mint résztvevők, a vendéglátás lehetséges új generációja. Az egészséges táplálkozás egyre nagyobb teret hódít, így az online kurzus elvégzése a jövőben hozzásegítheti a munkakereső fiatalokat az elhelyezkedéshez.

A programot az Európai Unió támogatja az Erasmus+ keretein belül. Az észak-írországi Craigavon Industrial Developement Organisation (CIDO) vezetésével egy szorosan együttműködő csapat jött létre különböző tanácsadó és az agrár-élelmiszeriparral foglalkozó szervezetekből, mint például a brit Canice Consulting, a bolgár Euro Perspectives Foundation, az ír Food Hub és a Momentum.

A képen. Ronan Duff, CIDO; Nikolett Bíró, FM KASZK; Grace Lyons, Momentum; Vihra Andonova, Euro Perspectives Foundation; Canice Hamill, Canice Consulting; Orla Casey, Momentum; Fergal McPartland, The Food Hub, Brian Hunter, CIDO and András Dobóczky, FM KASZK (ülve).

(forrás: kaszk)