Hat nagyszínpadi bemutatót tart a Szolnoki Szigligeti Színház a korszerű évadban

Hat nagyszínpadi bemutatót tart a Szolnoki Szigligeti Színház a korszerű évadban

Hat nagyszínpadi – ebből öt bérletes – bemutatót tart a Szolnoki Szigligeti Színház a most induló új évadban a teátrum modernizált épületében – közölte a színház közleményben a sajtó képviselőivel.

Az első bemutatót szeptember 23-án tartják: a névadó Szigligeti Ede legnevezetesebb művét, a Liliomfi című komédiát láthatják a nézők. Az előadás rendezője Keresztes Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művészeti igazgatója.

Novemberben lesz az évad második bemutatója, David Saidler Az uralkodó beszéde című szellemes, tetszetős, humorban gazdag színműve. Az előadást a fiatal Dicső Dániel rendezi, aki filmrendezőnek tanult, de már nagyfokú színházi sikereket mondhat magáénak. A készülő előadást a kort megidéző dokumentumfilm-részletekkel gyarapítják.

Kurt Weill és Bertolt Brecht Koldusoperáját januárban mutatják be Eszenyi Enikő rendezésében. Márciusban lesz a premierje Sütő András Egy lócsiszár virágvasárnapja című drámájának. A Heinrich von Kleist Kohlhaas Mihály című kisregényéből született színpadi művet Csiszár Imre rendezi.

Végül áprilisban Moliére A fösvény című darabját mutatják be Mucsi Zoltán főszereplésével és Szabó Máté rendezésében, akit a szolnoki nézők régebbi rendezéseiről – A szecsuáni jólélek, Sose halunk meg – már jól ismer.

A színház információja alapján az Ágacska című bérleten kívüli nagyszínpadi bemutatóval a gyerekeket várják, a Színműhelyben ugyanakkor a New York-i komédiát viszik színre Szurdi Miklós rendezésében.

Műsoron marad a tavalyi évadból az Antigoné, az Őszi szonáta és Az öldöklés istene. A Bakaruhában a Déryné programon belül még mindig a Színműhely repertoárjában marad, továbbá a Névtelenül című darabot is újból műsorra tűzik.

Az öldöklés istene című előadással megjelennek a kezdődő nyíregyházi Vidor rendezvényen, a Sirály mindazonáltal Budapesten, a Városmajori Színházi Szemlén „vendégeskedik” szeptember 10-én.

Mint írták, a társulat izgatottan várja az első próbákat, és hogy újra „régi-új” játszóhelyén fogadja nézőit. A korszerű évadban résztvevők és új társulati tagok is érkeznek. A vendégművészek közt lesz Mucsi Zoltán, Kaszás Mihály, Csákvári Krisztián, Biró Panna és Hajdu Tamás Miklós. A társulathoz csatlakozik Cseke Lilla Csenge és Polgár Kristóf.

A közleményben kitérnek arra is, hogy a jegyirodát a színházzal szembe költöztették. A nézők a tavalyi bérleteket a színház évadnyitójáig, augusztus 23-ig tudták megújítani, de szeptember 23-ig van még eshetőség bérletet választani a szabad helyekre.

mti