Gyógyturisztikai fejlesztések az Aggteleki- és Szlovák-karszt Világörökség barlangjaiban

Gyógyturisztikai fejlesztések az Aggteleki- és Szlovák-karszt Világörökség barlangjaiban

Befejeződött a „Gyógyturisztikai fejlesztések az Aggteleki- és a Szlovák karszt Világörökség barlangjaiban” című projekt, melynek záró rendezvényét Jósvafőn tartották.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság és a Szlovák Köztársaság Állami Természetvédelmi Hivatala együttes, határon átnyúló projektje 1,616 millió euró (csaknem 568 millió forint) vissza nem térítendő támogatásban részesült az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében kiírt pályázati forrásból. A projekt 2017 novembere és 2021 júliusa közt valósult meg.

Az Aggteleki- és a Szlovák-karszt barlangjai közül a Világörökség részét képező felszín alatti világ legjelentősebbje a 30 kilométert meghaladó Baradla-Domica-barlang rendszer, melynek 22 kilométeres fejezete Magyarország, és csaknem 8 kilométeres része Szlovákia kiterjedése alatt húzódik.

A magyar-szlovák együttes projekt célja a Baradla-Domica-barlang rendszer klímaterápiás gyógyhatásának vizsgálata, objektív mérésekkel való igazolása, a Béke-barlang minősítésének megújítása, és a szolgáltatás nyújtásához a kedvező infrastruktúra kiépítése volt.

A barlangi klíma és a légzőszervi megbetegedésben szenvedő betegek állapotának javulása közti összefüggéseket a XIX-XX. században kezdték el tudományosan kutatni, napjainkra ez bizonyítottá vált, és mára a barlangterápia, a barlangi klíma gyógyhatásának hasznosítása nagyfokú turisztikai és egészségmegőrzési lehetőséget tartogat.

A fejlesztés keretében szakértők bevonásával nyomjelzéses, geofizikai, hidrológiai, mikrobiológiai, sugárfizikai, ezenfelül barlangi klíma méréseket végeztek a mesterek a Baradla-Domica barlangrendszerben, a Béke-barlangban, ráadásul magyar és szlovák felszíni vízgyűjtő területeken.

mti