Gyenes Kálmán fotóművész alkotásaiból nyílik emlékkiállítás Szegeden

Gyenes Kálmán fotóművész alkotásaiból nyílik emlékkiállítás Szegeden

Gyenes Kálmán fotóművész alkotásaiból nyílik emléktárlat a szegedi Móra Ferenc Múzeum helytörténeti kiállítóhelyén, a Fekete házban.

Hegedűs Anita információja alapján Szeged mesés fotósa, Gyenes Kálmán hagyatékából válogatott fotókat ismertet részleteiben a Fekete ház újonnan nyíló kiállítása. Az előző évben eltávozott művész több évtizeden át fotózta a megyei napilap, a Délmagyarország munkatársaként a térség legizgalmasabb sporteseményeit, a szocialista időszak mindennapjait, a rendszerváltás éveit, Erdély festői tájait és kultikus eseményeit.

A december végéig megfigyelhető tárlaton ebből a szerteágazó, színes életműből mutatnak be összeállítást. A Fekete ház falain megjelennek a hetvenes, nyolcvanas évek panelépítési munkálatai, a panelvilág és a szocialista idők mindennapjai. A kíváncsiskodók Gyenes Kálmán objektívén át követhetik végig a szegedi Lenin-szobor eltávolítását, a vasfüggöny felszámolását. A expon megjelennek mesés sportfotói, ezenkívül mélyen szeretett Erdélyének csodálatos vagy éppen elgondolkodtató pillanatai is.

mti