Gazdálkodj okosan! – Tárlat a Lumúban a művészet és a gazdaság kapcsolatáról

Gazdálkodj okosan! – Tárlat a Lumúban a művészet és a gazdaság kapcsolatáról

A képzőművészet, azonkívül a művész és a gazdaság kapcsolatát kutatja a Ludwig Múzeum – Korunkbeli Művészeti Múzeum (Lumú) Gazdálkodj okosan! címmel megnyílt kiállítása.

A Lumú legfrissebb kiállításának címadó darabja a Hejettes Szomlyazók művészcsoport 1989-es installációja, amely a Monopoly ideológiailag elfogadható párdarabjaként létrehozott szocialista társasjátékot idézi meg.

A bemutató kurátora kijelentette, a bemutatott anyagban a Lumú gyűjteményéből származó és kölcsönzött műalkotások ugyancsak felbukkannak.

Timár Katalin felhívta a figyelmet Szarka Péter Contemporary című munkájára, amely a expo egyfajta „metaforájaként” is felfogható. A mai közbeszéd mivelhogy mind gyakrabban gazdasági folyamatokként írja le a társadalmi jelenségeket, és ez alól nem vonhatja ki magát a művészet sem – jegyezte meg.

Szarka Péter nyomatán mintha egy tőzsdei jelenet tűnne fel, a homályos kép viszont elgondolkodtatja a nézőt arról, hogy nem kizárólagosan a képzelete vetít-e bele ilyen jelentést a műalkotásba – hangoztatta a kurátor.

A vendégmunkás alakja tűnik fel Schiffer Pál és Krsto Papic 1970-es években készült filmjein, amelyek kelet-magyarországi, ezenfelül jugoszláv ingázókat mutatnak be, amint Luchezar Boyadjiev is „művészeti vendégmunkásként” határozza meg magát terjedelmes méretű munkáján.

Mladen Stilinovic Művész munka közben című fotósorozata magát Stilinovicot ábrázolja, amint az ágyban gondolkodik, ezt követően elalszik, miközben Marilou Lemmens és Richard Ibghy videója az alkotás folymatára reflektál: a művészek egy elhagyott irodában talált tárgyakból próbálnak műalkotásokat létrehozni.

Paradox helyzetnek tűnik, hogy a művész sztrájkoljon, bár ezt a lehetőséget vetik fel az Artpool gyűjteményéből származó darabok, példának okáért Andrej Tisma művészsztrájkokhoz készült fiktív űrlapja is.

Lakner Antal Passzív munkaeszközök című sorozatában mindennapi munkafolyamatokat végeztet el a látogatóval múzeumi térben; a Festőpad című installáció példának okáért a szobafestés mozdulatait nyújt támogatást imitálni.

Gyenis Tibor „kiáltványa” az érdek nélküli hobbiművészetet dicsőíti a munkaként végzett művészeti tevékenységgel szemben, Felsmann István Maneko Neko Band című installációja mindazonáltal azt veti fel, hogy robotok – azonfelül itt japán szerencsemacska-figurák – elvégezhetik-e a művész tevékenységét.

Tekintélyes Kriszta Mai festőművész vagyok című, 1998-as alkotása a fiatal, női képzőművész helyét keresi a korunkbeli szcénában, Borsos Lőrinc Diákhitel-tartozásom forintban és Sugár János Dirty Money című munkái ugyanakkor a mai alkotó és a kereskedelmi világ kapcsolatát vizsgálják a Lumú 2018. január 14-ig várja az érdeklődőket kiállításán.

mti