Franciaország vonzza a legtöbb határon túli befektetést Európában

Franciaország vonzza a legtöbb határon túli befektetést Európában

Franciaország vonzza a legtöbb határon túli befektetést Európában, előző évben 1222 új befektetés valósult meg, és a 17 ezer határon túli vállalkozás több mint kétmillió franciát foglalkoztatott 2021-ben – derül ki a francia statisztikai hivatal, az INSEE közzétett adataiból.

A legjelentősebb határon túli befektetők Franciaországban az amerikai cégek, amelyek 461 ezer munkahelyet hoztak létre, a második helyen álló németek 340 ezer, a svájci vállalkozások mindazonáltal 250 ezer helyit foglalkoztatnak.

A újabb legjelentősebb határon túli befektető országok Franciaországban Nagy-Britannia, Hollandia, Belgium és Japán.

A hivatalos adatok alapján a határon túli szervezetek által foglalkoztatottak csaknem fele (46 százalék) közepes méretű cégeknél dolgozik (250 és 5 ezer közti alkalmazottal), ameddig 38 százalékuk olyan nagyvállalatoknál, ahol ötezernél többen dolgoznak.

A határon túli vállalkozások által kínált munkahelyek több mint harmada (34,1 százalék) az iparban látható, 27,5 százalékuk a kereskedelemben, ameddig 17,7 százalékuk adminisztratív szolgáltatásokat nyújtó cég. A fizetéseket illetően ezek a munkahelyek többe kerülnek a határon túli üzemeknek, mint francia konkurenseiknek.

A Franciaországban megvalósuló határon túli projektek ugyanakkor kisebbek, mint a szomszédos országokban: átlagosan 38 munkavállalót foglalkoztatnak, miközben Németországban 45-öt, az Egyesült Királyságban ugyanakkor 68-at.

Az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Szimpózium alapján ugyanakkor 2015 és 2020 közt a francia társaságok többet fektettek be külföldön, mint a határon túli vállalkozások Franciaországban.

mti