Folk-rock hangszerelésű János vitézt ismertet a Békéscsabai Jókai Színház

Folk-rock hangszerelésű János vitézt ismertet a Békéscsabai Jókai Színház

A közönség elé tárta a János vitéz című daljátékot eredeti zenével, de folk-rockra hangszerelve a Békéscsabai Jókai Színház. A teátrum ezzel tiszteleg Petőfi Sándor születésének közelgő 200. évfordulója előtt.

A darabot Koltay Gábor állítja színpadra, aki úgy vélekedik, hogy – mint a teátrum közleményében írják – az elmúlt évtizedekben Petőfi Sándor szellemisége háttérbe szorult. A direktor szeretett volna visszatérni szellemileg, gondolatilag az íróhoz, mindent összevetve az 1904-es Bakonyi-Heltai-Kacsóh-mű leginkább időtálló részleteit kiegészítette az eredeti elbeszélő költemény versrészleteivel.

A darabban Kacsóh Pongrác közel 120 éve írt daljátékát folk-rock zenei elemekkel gazdagítva hangszerelték át Koltay Gergely vezetésével.

Koltay Gábor az olvasópróbán visszaemlékezett, hogy Petőfi Sándor verses meséjének főhősét egy élő, valóságos személyről formázta. Horváth Nepomuki János, a jobbágyból lett világlátott huszárkapitány, a Krisztus-rend és a Szent György-rend lovagja a Buda melletti Ráckevén élt. Katonaként 22 éven át harcolt szerte Európában. A világlátott huszárkapitány rendkívüli történetét barátja, Ács Károly nyelvész mesélte el Jókai Mórnak, aki továbbadta Petőfi Sándornak. Ebből született meg pár év múlva az elbeszélő költemény – érvelt a direktor.

„Színpadi játékunkkal szeretnénk újraéleszteni a már-már elfeledett, mai tudatunkból hiányzó népi hős mítoszát” – idézi a közlemény Koltay Gábort.

A zenés játék időtlensége a Vesztergombi Anikó által tervezett jelmezeken és az Igaz-Juhász Katalin által megálmodott díszleten is megfigyelhető lesz – teszik hozzá a közleményben.

A főbb szerepekben Puskás Dániel, Csonka Dóra, Nagy Róbert, Liszi Melinda, Csurulya Csongor, Csomós Lajos és Galambos Hajnalka érzékelhető. A darabban fellépnek még a Színitanház növendékei és a Viharsarok Táncszínház művészei.

mti