Fődíjat kapott Hajdu Szabolcs filmje Karlovy Varyban

Fődíjat kapott Hajdu Szabolcs filmje Karlovy Varyban

Sikerült készíteni egy olyan filmet, amely Magyarországon és külföldön ugyancsak érvényesen szól apró emberi dolgokról, és valószínűleg támogatja a nézőket a hétköznapok túlélésében – mondta Hajdu Szabolcs az Ernelláék Farkaséknál című film rendezője.

A filmrendező, akinek alkotása szombaton kiérdemelte Karlovy Varyban az 51. internacionális filmfesztivál fődíját, azt mondta: „az a releváns ebben a filmben, hogy nem lehúz, hanem inkább felszabadít”. Csordultig van játékos és jókedvű jelenetekkel, ugyanakkor „kellően mélyre megy ahhoz”, hogy a nézők „aktívan tovább tudják gondolni a saját életükben”.

A filmrendező kitért arra, hogy a filmet – amely egy lakásszínházi előadás filmes adaptációja – igencsak villámgyorsan, mindössze három hónap alatt készítették el. Közölte, az idő okán viszont nem pályáztak a Filmalapnál, nehogy elvesszen a színházi előadás atmoszférája. Egy egész társaság lelkesedését hiszen nehéz megtartani egy-két éven keresztül.

Hajdu Szabolcs véleménye alapján már a színházi előadás is „meglehetősen intim volt”, de attól, hogy a filmet a saját lakásukban forgatták, még személyesebbé vált a történet. „Tulajdonképpen megnyitottuk egy virtuális publikum előtt az otthonunkat, és a nézőközönség szerfelett hálás volt ezért.”

A film „egy sokfelől összegyűjtögetett esszenciális családot mutat meg”, egy mai családot, és erre a történetre Karlovy Varyban az 1200 férőhelyes moziteremben „ugyanúgy, ugyanolyan ütemben reagáltak” a nézők, mint a lakásszínházban.

Hajdu Szabolcs kijelentette még: szombat óta nagy mennyiségű forgalmazó és esemény megkereste, ezáltal elképzelése alapján a film be fog kerülni az internacionális körforgásba.

mti