Felújították Kiskunhalasi Semmelweis Kórházat

Felújították Kiskunhalasi Semmelweis Kórházat

A vidéki egészségügyi intézmények energetikai korszerűsítését célzó projekt keretében csaknem 381 millió forintból felújították a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházat.

Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára az átadóünnepségen kiemelte: a kormány az előző években fontos összegeket fordított egészségügyi infrastrukturális fejlesztésekre és beruházásokra a gyógyulás haladó szellemű és méltó körülményeinek megteremtése érdekében, ugyanakkor azért, hogy mindenki a lakóhelyéhez a lehető legközelebb férjen hozzá magas színvonalú egészségügyi szolgáltatáshoz.

Hívta fel a figyelmet: Magyarországon 2010 óta 77 kórházat, 54 rendelőintézetet és 104 mentőállomást újítottak fel, ezenkívül 23 rendelőintézet és 31 mentőállomás épült.

Vitályos Eszter közölte: az egészség megőrzése, az egészséges életmód és az emberhez méltó egészségügyi ellátás biztosítása fölöttébb jelentős cél, ennek köszönhetően a hazai és európai uniós támogatásokkal zajló fejlesztések tovább folytatódnak.

Közölte, a vidéki egészségügyi intézmények energetikai korszerűsítését célzó projekt a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében csaknem 8,2 milliárd forintból valósult meg.

Az államtitkár idézte fel: Kiskunhalas a 2014 és 2020 közti időszakban csaknem 12 milliárd forintnyi támogatási összeggel gazdálkodhat, amely csaknem kétszerese a hasonló adottságú településekre jutott forrásokhoz képest.

Csiki Zoltán, az Emmi egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára felelevenítette, hogy Kiskunhalason 1779 óta funkcionál egészségügyi ellátás, kórház mindazonáltal 1854 óta. Az 1974-ben elkészült mai, központi tömb 1997-ben nagymértékű rekonstrukción esett keresztül. A folyamat ellenben nem állt meg, ugyanis a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház 2010 óta tizenhárom nyertes pályázaton volt ott, amelyek révén több mint 4,6 milliárd forint fejlesztési támogatáshoz jutott – mondta.

A helyettes államtitkár kiemelte: a magyarországi kórházak fejlesztése régóta prioritás volt, és az is marad, ennek értelmében ezek a beruházások a következő években is folytatódnak.

Szepesvári Szabolcs, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház direktora hangoztatta: a projekt keretében a főépület hőszigetelését, ezenkívül nyílászáróinak cseréjét végezték el, amely környezetvédelmi szempontból is fontos és a fenntarthatóság bázisát jelenti. Ezeken kívül a kórház homlokzati rekonstrukciója is megvalósult. Kiemelte, hogy a napi betegellátásban semmilyen fennakadást nem okozó kivitelezéssel egy időben felújították a kórház konferenciatermét és könyvtárát is, továbbá elkezdődött a stroke-neurológia új helyre költöztetése.

A főigazgató hívta fel a figyelmet: ahhoz, hogy a település és a térség legnagyobb munkáltatója, a csaknem 850 munkavállalót foglalkoztató kórház a régió fejlődő pályára állított intézménye lehessen, újabb komoly fejlesztésekre van szükség, amelyek tervszerű előkészítése jelen pillanatban is folyik.

Bányai Gábor (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési küldötte kijelentette: jól felszerelt kórházak nélkül az egészségügyet fenntartani nem lehet, ugyanakkor azt is látni kell, hogy Magyarországon van “az egymillió emberre eső legtöbb kórház Európában”. Az összesen 156 kórház fenntartása, kiegyenlített fejlesztése ugyanakkor rendkívül sok forrást igényel – tette hozzá.

mti