Felszentelték Vaszary Kolos bíboros, hercegprímás szobrát Keszthelyen

Felszentelték Vaszary Kolos bíboros, hercegprímás szobrát Keszthelyen

Vaszary Kolos egész életén keresztül azt vallotta, hogy az egyházak, és az egyházakban élő hívők részesei a társadalomnak, abból részt is kell vállalniuk – mondta az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár Keszthelyen, a bíboros, hercegprímás szobrának avatási ünnepségén.

Vaszary Kolos (1832-1915) a Keszthely településében megvalósított szociális segélyezéssel, a köznevelés hozzájárulásával hozzájárult az itt élők megmaradásához, a szegény emberek ápolásához, gondozásához és a fiatalok oktatásához – gondolt vissza Soltész Miklós.

Az egyházak társadalmi szerepvállalása a szociális ellátás, a gyermekvédelem, a köznevelés területén ma is elengedhetetlen – nyomatékosította az államtitkár.

„Mindazok az államok, kormányok, és mindazok a törekvések, amelyek az egyházainkat maradéktalanul a templomok falai közé akarják szorítani, rossz úton járnak”. Az társadalom, amit elidegenítenek az egyházaktól, a lélektől, a hittől, a vallásosságtól, kiürül.

A társadalmi szerepvállalás óriási feladat, mert látjuk, mi hárul Európára: „hogy egy teljesen idegen kultúra szándékozik minket elfoglalni,(.) látjuk azt, hogy van olyan kultúra, amely maradéktalanul a hitet tagadja és a kereszténységet el akarja pusztítani”- mondta az államtitkár.

Soltész Miklós köszönetet mondott azoknak, akik segítették, hogy szülővárosában szobrot emeljenek Vaszary Kolosnak.

Az avatási ünnepségen Vízi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia és a Szent István Akadémiai Akadémia rendes tagja köszöntőjében visszaemlékezett a hercegprímás – a bencés iskolák igazgatójának, a szakember akadémikusnak, a bencés szellemiség hirdetőjének – élettörténetét. Vaszari Kolos szülőföldről, nemzetről, hitről vallott nézetei az igazi honszeretet megnyilatkozásai – nyomatékosította.

Manninger Jenő, a térség fideszes országgyűlési megbízottja azt mondta el, hogy Vaszary Kolos szobra hangsúlyosan hozzájárul ahhoz, hogy a település megszépült tere tartalommal is megteljen.

Ruzsics Ferenc (Fidesz-KDNP) Keszthely polgármestere kiemelte: a település és az állam is sokat köszönhet Vaszary Kolosnak, így emlékét a településnek ápolni kell. A hercegprímás önzetlenségét, segítőkészségét alátámasztja, hogy a keszthelyi gimnazisták részére 50 ezer koronás, a helyi szegények javára ugyanakkor 100 ezer koronás alapítványt teremtett meg.

Farkas Ferenc szobrászművész egészalakos, életnagyságú bronzszobrát Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát áldotta meg. A Magyarok Nagyasszonya-templomban tiszteletére tartott ünnepi szentmisét Márfy Gyula veszprémi érsek celebrálta.

A Bencés Diákszövetség Zala Megyei Szervezetének kezdeményezésére emelt szobrot Vaszary Kolos szülőházával szemben helyezték el. A szoborállítást Keszthely önkormányzata, a Nemzeti Kulturális Alap, Magyar Művészeti Alap, ugyanakkor vállalkozók és magánemberek is támogatták.

MTI