Félmillió éve apró pattintott kőpengéket használt a vadászzsákmány feldolgozásához az előember Izrael földjén

Félmillió éve apró pattintott kőpengéket használt a vadászzsákmány feldolgozásához az előember Izrael földjén

Félmillió éve apró pattintott kőpengéket használt a vadászzsákmány feldolgozásához az előemberek közé tartozó Homo erectus egy együttes izraeli-olasz régészeti tudományos felmérés alapján – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű honlap.

A régészek eddig nem foglalkoztak az egészen kicsi, alig 2-3 centiméteres éles pattintott kőeszközökkel, mert csak a nagyobb pattintott tárgyak készítésekor létrejött hulladékoknak gondolták őket. De a dél-izraeli Revadim kibucnál talált apró kőszerszámok tanulmányozása új fényt vetett ezekre a leletekre, mivel szerencsére használat után nem mosták el ezeket az apró pengéket. Így elefántzsírt találhattak az alig 2-5 centiméteres éles kőeszközökön a Tel-avivi Egyetem régészei, akik a római La Sapienza egyetem tudósaival szövetségben végeztek kutatásokat.

A Nature’s Scientific Reports című akadémiai lapban közzétett tanulmányuk alapján a félmillió éve élt előemberek újrahasznosították a nagyobb kőeszközök pattintásakor maradt kisebb éles eszközöket, s ezeket az eddig mintegy észre sem vett “melléktermékeket” használták fel a nagy zsákmányok feldarabolása után az aprólékos hentesmunkára, melyet a kora őskőkori szerszámokon megtalálható állatmaradványok bizonyítanak.

A Revadimnál 2011-ben felfedezett leletek több tucat nagyobb pattintott kőeszköz és az állati csontok mellett 283 aprócska “precíziós eszközt” is tartalmaztak, amelyek jelentőségét csak a rajtuk talált maradványok vizsgálatát követően ismerték fel. A mikroszkopikus elemzés a kisméretű, éles kövek közül 107-en állati maradványokat mutatott ki. A Flavia Venditti és Ran Barkai vezetésével folytatott tudományos felmérés alapján ezekkel fejtették le a húst a csontokról, ami különösen kardinális, nagy precizitást igénylő munka volt, mert az összes kalóriára szükség volt a túléléshez.

A korszerű felfedezés nyomán újjá kell értékelni az eddig ügyetlennek és esetlennek vélt, félmillió évvel ezelőtt élt emberek képét: igencsak ügyesek lehettek, nagy valószínűséggel szerfelett precíz, finom és precíz munkákat is el tudtak végezni kezeikkel, az aprócska szerszámok segédkezésével – írják a tudósok.

mti