Elstartolt Floridából a NASA aszteroidakutató űrszondája

Elstartolt Floridából a NASA aszteroidakutató űrszondája

A floridai Cape Canaveral Kennedy űrközpontjából helyi idő szerint csütörtök este útjára bocsátották az amerikai űrhivatal (NASA) OSIRIS-REx aszteroidakutató űrszondáját.

Az űrszonda feladata a tudósok által a Földre nézve valószínűsíthető veszélyt jelentő Bennu aszteroida vizsgálata lesz. A Bennut még 1999-ben bukkantak rá az űrkutatók. A kisbolygó hatévenként halad el a Föld mellett, és a tudósok számításai véleménye alapján a 22. században olyan közel kerülhet, hogy akár be is csapódhat a Földbe.

Az aszteroida vizsgálatától a tudósok arra számítanak, hogy közelebb jutnak a Naprendszer és a Föld, továbbá az élet kialakulásának titkához.

A csütörtökön felbocsátott űrszonda a számítások véleménye alapján két esztendőn keresztül „utazik” ezt követően, mire a Bennuhoz ér, két esztendőn keresztül kering körülötte, és az elképzelések alapján 3 méteres mechanikus karjával anyagmintákat is vesz ezt követően, melyekkel 2023-ra visszatér a Földre. Összesen több mint hatmilliárd kilométert tesz ezután meg.

A tudósok azért választották a Bennut, mert az gyakorlatilag egy időkapszula a Naprendszer keletkezésének hajnalából, felszínét – a tudósok elképzelése alapján – szénben gazdag, akár 4,5 milliárd éves kőzettörmelék borítja.

Csütörtök este hangulatos, tiszta idő volt Floridában, ezért már a felbocsátás első kísérlete sikeres volt. Ha nem lett volna az, akkor mindössze 34 nap múltán lehetett volna újból próbálkozni az indítással.

Dante Lauretta, az OSIRIS-REx program vezetője úgy nyilatkozott, hogy a mérnökcsapat eszményi munkát végzett, nem számítanak arra, hogy az űrszonda csődöt mond, vagy széthullva eltűnik a világűrben.

A küldetés költsége több mint 800 millió dollár.

mti