Első alkalommal lépett színre Magyarország önálló standdal Annecy-ban

Első alkalommal lépett színre Magyarország önálló standdal Annecy-ban

Első alkalommal lépett színre Magyarország önálló standdal az Annecy Internacionális Animációs Filmfesztiválhoz kapcsolódó filmvásáron, ahol 25 magyar stúdió negyven projektje van jelen.

A franciaországi Annecy-ban kezdődött a planéta talán legjelentősebb animációs fesztiválja. A mustra alatt tartott filmvásáron a magyar stúdiók közül több személyesen is képviseltette magát, ameddig a többiek munkái kiadványban mutatkoztak be a közönségnek – közölte a Magyar Művészeti Akadémia (MMA).

A stand láthatóvá tette a magyar animációs kínálatot a gyerekek vagy a felnőttek részére animációs filmeket készítő műhelyeken keresztül a határon túli vállalatokat segítő cégeken át a befektetőket és koprodukciós partnereket kereső cégekig.

A parádé hivatalos programjába idén négy magyar film került be: a Sellők és rinocéroszok Traub Viktória rendezésében, a Kelen Bálint rendezte Xamarim, Varga Tímea Még nem című filmje és Hegyi Olivér Take me please című alkotása. 2010 óta jó néhány magyar animációs film szerepelt már sikerrel a parádén, köztük Dell’Edera Bálint Balkon című filmje 2016-ban a zsűri különdíjával távozott.

Az animációs fesztiválhoz kapcsolódó Internacionális Animációs Filmvásáron való megjelenést a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH), a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) együttesen támogatta.

MTI