Első alkalommal festettek hivatalos portrét Vilmos hercegről és Katalin hercegnőről

Első alkalommal festettek hivatalos portrét Vilmos hercegről és Katalin hercegnőről

Első alkalommal festettek hivatalos portrét, melyen Vilmos cambridge-i herceg és felesége, Katalin cambridge-i hercegnő közösen megjelenik – írta a BBC hírportálja.

A képet, melyet Jamie Coreth neves brit portréfestő alkotott, a Cambridge-i Egyetem Fitzwilliam Múzeumában állították ki. A művet előző évben rendelte meg a Cambridgdeshire-i Királyi Portréalap (Cambridgeshire Royal Portrait Fund), ajándékképpen a megye lakosainak.

„Ez volt életem legkülönlegesebb privilégiuma” – mondta Coreth.

A hercegi pár a múzeumban tett látogatásukon találkozott a festővel, a művet a bemutató első napján tekintették meg.

A művész Cambridge települése előtt tisztelgett azzal, hogy a pár hátterének a település sok történelmi épületének színét, ezenkívül a több épületet díszítő hatszögletű motívumot használta.

Coreth hangoztatta még, a portrén „lazának és megközelíthetőnek, de elegánsnak és méltóságteljesnek” akarta megfesteni a párt. „Mivel ez az első portré, amely közösen, Cambridge hercegeként és hercegnőjeként ábrázolja őket, azt akartam, hogy a kép a közéleti szerepük és a magánéletük közti egyensúly érzetét keltse” – indokolta.

Vilmos herceg hivatalos portréját 2014-ben festette Dan Llywelyn Hall, a legfiatalabb művész, aki a királynőről portrét készíthetett.

mti