Élővé tenné a székely kultúrát a bukovinai szövetség új elnöke

Élővé tenné a székely kultúrát a bukovinai szövetség új elnöke

Élővé tenné a székely hagyományokat a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének új elnöke, ennek jegyében formálják keresztül a szövetség legnagyobb szabású programját, az augusztusi Bukovinai Találkozások nevű fesztivált is.

“Releváns, hogy ne csak porolgassuk a kultúránk emlékeit vagy családfákat készítsünk, hanem próbáljuk élővé, a mindennapok részévé tenni a hagyományainkat akár a tánccal vagy az ételeinkkel” – mondta a januárban megválasztott Illés Tibor.

A szövetség 58 éves, nagymányoki vezetője, aki feleségével közösen Fülöp Ferenc-díjas néptáncos is, hangoztatta még: ennek egyik módja a szokásos székely ennivalók, a székely viselet, népzene, táncház népszerűsítése lehet. A kakasdi általános iskolában példának okáért testnevelés órákon néptáncot oktatnak, ezt másutt is be lehetne vezetni – jegyezte meg.

Az idén 28. alkalommal megrendezendő Bukovinai Találkozások internacionális folklórfesztiválon – amelyről is januárban, Csernovicban írtak alá megállapodást a lengyel, ukrán, román és magyar résztvevők -, a közönséget is bevonják ezután a programokba. A színpadi produkció átalakul, ezúttal egy-egy terjedelmes lakodalmast rendeznek a négy állam helyszínein. Bonyhádon augusztus 4. és 6. közt bukovinai székely lakodalmas lesz, amelybe lengyel és román együttesek leánykikérés, leányszöketés eljátszásával kapcsolódnak be.

A szövetség megtartja más, szokásoknak megfelelő programjait is: februárban székely disznóvágást rendeznek Bonyhádon, márciusban huszadik alkalommal székely mesemondó versenyt Kakasdon, áprilisban Hidason a kilencedik székely borversenyt tartják meg. A Bukovinai Találkozások programja júniusban Lengyelországban kezdődik, ezután Ukrajnában, Romániában és Bonyhádon folytatódik. Júliusban gyerekeknek, novemberben felnőtteknek rendeznek néprajzi tábort, és idén is megszervezik a máriagyűdi, azonfelül a kismányoki székely búcsút.

A szövetségnek most 30 belföldi és 11 határon túli tagszervezete van, amelyek több ezer embert tömörítenek. Legutóbb a madéfalvai Ökotourist Egyesület csatlakozott a szövetséghez, ami azért meghatározó, mert a bukovinai székelyek története az 1764-es madéfalvi veszedelemmel, a székelyek elűzésével kezdődött – mondta az elnök.