Dolly Parton százmillió dolláros díjat kapott Jeff Bezos Amazon-alapítótól

Dolly Parton százmillió dolláros díjat kapott Jeff Bezos Amazon-alapítótól

Százmillió dolláros (39 milliárd forintos) díjat kapott Dolly Parton countryénekes és filantróp Jeff Bezostól, az Amazon alapítójától – számolt be róla a BBC News.

Bezos partnerével, Lauren Sanchezzel egyesült erővel fedte fel, hogy a Courage & Civility titulussal rendelkező díjat, amellyel olyan vezető személyiségeket ismernek el, akik „bátor és humánus megoldásokat” szorgalmaznak, Parton kapja, akinek munkássága minden aspektusát áthatja a szeretet és együttérzés.

„Alig várjuk, hogy láthassuk, mit fog tenni ezzel a százmillió dolláros díjjal” – fűzte hozzá Sanchez.

„Hú! Százmillió dollárt mondott?” – kérdezett vissza a díjátadón készült videó alapján Dolly Parton. Kiemelte: úgy véli, hogy akik abban a helyzetben vannak, hogy támogatni tudnak, a szívüket követve kell adakozniuk. „Azon leszek, hogy jó dolgokat tegyek ezzel a pénzzel” – ígérte.

A 2021-ben hozott létre díjat első alkalommal Van Jones aktivista, a CNN politikai kommentátora, illetve José Andrés spanyol séf, a Föld katasztrófa sújtotta övezeteiben ételt biztosító World Central Kitchen titulussal rendelkező közösségi csoport alapítója kapta.

Az énekes, dalszerző, üzletember, filantróp Parton, akit november elején iktattak be a Rock & Roll Hírességek csarnokába, nagyszámú jótékonysági szervezetet támogat, és alapítványa, a Dollywood Foundation az egész világon könyveket ajándékozott gyerekeknek.

A koronavírus-járvány alatt személyesen is kampányolt a Covid-19 elleni védőoltások mellett, és egymillió dollárral támogatta a Moderna koronavírus-kutatását a nashville-i Vanderbilt Egyetem orvosi centrumában.

mti