Django világpremierje a Berlinale nyitánya

Django világpremierje a Berlinale nyitánya

A Django című francia film világpremierjével nyílik meg a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale február 9-én a szervezők információja alapján.

Etienne Comars versenyprogramban szereplő rendezői bemutatkozása Django Reinhardt világhírű dzsesszzenészről és a nácik által megszállt Párizsból való 1943-as meneküléséről szól.

Django világpremierje a Berlinale nyitánya
Django világpremierje a Berlinale nyitánya

Jean Baptiste „Django” Reinhardt a belgiumi Liberchies-ben, nomád, vándorló roma családban született 1910-ben, de ifjúsága tekintélyes részét már Párizs környéki cigánytáborokban töltötte. A második világháború közben szinti származása okán üldözték és zaklatták a nácik.

„Django Reinhardt az európai dzsessz egyik legkiválóbb előfutára és a szinti szving alapítója volt” – emlékezetett közleményében Dieter Kosslick, a filmfesztivál igazgatója, hozzátéve, hogy a zenészről szóló film megindító történet a túlélésről és lebilincselően ismerteti részleteiben is a muzsikus mozgalmas életének egyik fejezetét.

Etienne Comar többek közt olyan filmek forgatókönyvírójaként és producereként vált ismertté, mint az Emberek és istenek, a Szerelem a hatodikon, az Ízek palotája vagy a Timbuktu.

Rendezői bemutatkozásában Reda Kateb formálja Djangót. A film fontosabb szerepeiben Cécile de France, Alex Brendemühl és Ulrich Brandhoff érzékelhető. A forgatókönyvet Etienne Comar és Alexis Salatko írta. Django Reinhardt zenéjét a film kedvéért újra felvették, mégpedig a hírneves holland együttes, a Rosenberg Trio előadásában.

A 67. Berlinale február 19-ig tart. Az internacionális zsűri elnöke Paul Verhoeven holland direktor és forgatókönyvíró lesz. A versenyprogramba Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét is beválogatták a szervezők.

mti