David Bowie első ismert stúdiófelvétele a becsült ár négyszereséért kelt el

David Bowie első ismert stúdiófelvétele a becsült ár négyszereséért kelt el

David Bowie első ismert stúdiófelvétele a becsült ár négyszereséért, csaknem 40 ezer fontért (14,5 millió forintért) kelt el az angol Newton-le-Willows-ban tartott aukción.

Az 1963-as demófelvételen hallható a 16 éves Bowie – akkor még David Jones néven – első együttesében, a The Konradsban. A zenekart visszautasította a Decca lemezkiadó vállalat, a felvételt, melyen Bowie az I Never Dreamed című dalt énekli, sohasem adták ki – írja honlapján a The Telegraph.

A következő hónapokban Bowie kilépett a zenekarból, de karrierje hat évvel később beindult a Space Oddity című dalával.

Az árverésen 39 360 fontért vásárolta meg a felvételt egy tengerentúli gyűjtő. Árát ezelőtt 10 ezer fontra becsülték.

Az Omega Aukciósház igazgatója, Karen Fairweather alapján „őrületes licitharc” folyt.

Az árverésen értékesítettek olyan rajzokat is, melyeket Bowie hozott létre, amikor még a The Konrads tagja volt. Fényképekkel és a zenekar irataival egyesült erővel 17 130 fontért keltek el ezek a képek.

A felvételt és a tárgyakat a The Konrads egykori dobosa és menedzsere, David Hadfield találta meg. Amikor az 1990-es években elköltözött, garázsában bukkant rájuk egy régi kenyereskosárban.

Bowie a zenekar szaxofonosa volt, de úgy döntöttek, ő énekelje a dalt. „Davidnek ekkor még nem állt szándékában énekessé válni, szívvel-lélekkel azon volt, hogy világklasszis szaxofonos legyen” – hangoztatta Hadfield.

Ügynökük, Eric Easton, aki a Rolling Stones menedzsere is volt, arra kérte a tagokat, csináljanak egy demót, hogy meghallgatást szerezzen nekik a Deccánál.

„Mindent összevetve ez lett a legelső, 55 évvel ezelőtti felvétel, amelyen David Jones (Bowie) énekel. Nincs más demófelvétel, melyen David énekel” – mondta Hadfield.

„A Decca ekkor visszautasított minket, de mikor is később, még abban az évben adtak lehetőséget a meghallgatásra, Roger Ferris volt az énekes, David a háttérszólamokat énekelte” – tette hozzá.

David Bowie 2016 januárjában, 69. születésnapja után két nappal hunyt el.

mti