Csúcsforgalom a Balatonon – átúszás mellett átevezés és vitorlásverseny szombaton

Csúcsforgalom a Balatonon – átúszás mellett átevezés és vitorlásverseny szombaton

A főszervezők egyeztetésének eredményeként a 36. Lidl Balaton-átúszás mellett a Balaton-átevezést és a Volvo High Tech Regattát is biztonságosan meg tudják szervezni a hétvégén.

Csütörtökön dőlt el, hogy kétszeri halasztás után sor kerülhet az úszók szokásoknak megfelelő megméretésére Révfülöp és Balatonboglár közt. Ugyanerre a napra írták ki ezelőtt a Fonyód-Badacsony-Fonyód útvonalon az átevezést, ameddig a szombaton és vasárnap zajló vitorlásviadal mezőnye – két pályaverseny után – Alsóörsről Balatonfenyvesre tart a hétvége első napján.

Utóbbi verseny rendezőinek információja alapján a három esemény szervezői ezelőtt egyeztetést tartottak, hogy megtalálják a megoldást, és ne kelljen lemondani egyik rendezvényről sem.

„A Lidl Balaton-átúszáson 12 órakor zárják le a rajtot Révfülöpön, mindent összevetve hozzávetőlegesen egy óra múlva már az utolsó úszó is közel egy kilométer távolságra lesz az északi parttól. A Volvo High Tech Regatta Alsóörs Marina és Fenyves Yacht Club közti túrafutamának rajtidőpontját az adott szélviszonyokhoz kalkulált hajósebességek függvényében határozzák meg úgy, hogy a mezőny leghamarabb 14 óra körül érjen Révfülöphöz. Ekkorra már az úszók elhaladását követően, jóformán egész biztonsággal több mint egy kilométer hosszan felszabadítható az északi part előtti övezet a hajózási zárlat alól” – áll a vitorlásverseny szervezőinek közleményében, amely kitér rá, hogy a Balaton-átevezés tekintetében is hasonló megoldást dolgoztak ki ezelőtt. Itt a résztvevők Fonyódról rajtolva csaknem 4,5 kilométert eveznek az északi part felé, ezt követően egy fordítóbóját kerülve visszatérnek a déli partra. A fordítóbója mellett horgonyoz ezt követően egy biztosító vitorláshajó, ettől északi irányba, Badacsony előtt, a hajózható vízmélység figyelembevételével tűznek ki egy kaput, ezek közt haladhat keresztül a vitorlásmezőny, amely azután a balatonfenyvesi befutó felé veszi az irányt.

A mindhárom fél részére elfogadható megoldások kialakításában a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság is részt vett.