Csaknem 200 alkotás lesz megfigyelhető a 66. Vásárhelyi Őszi Bemutató kiállításán

Csaknem 200 alkotás lesz megfigyelhető a 66. Vásárhelyi Őszi Bemutató kiállításán

Rendezik a 66. Vásárhelyi Őszi Expo anyagát, az Alföldi Galéria tíz termében és a folyosókon csaknem kétszáz alkotás megfigyelhető október 5-től – tájékoztatta a szervező Tornyai-múzeum a sajtó képviselőit.

A bemutatón 114 festmény, 35 plasztika 33 grafikai mű mellett kilenc másfajta kategóriájú, más műfajba nem sorolható alkotással találhatja szemben magát a nézők – közölte Képiró Ágnes, a múzeum művészettörténésze, a expo társkurátora és társrendezője.

Az idén sok, eddig nem pályázott alkotó jelentkezett a Vásárhelyi Őszi Tárlatra, s közöttük is nagy számban vannak a fiatal művészek, s a résztvevők stílusbeli skálája is szélesedett. Pogány Gábor művészettörténész, a zsűri elnöke kiemelte: a bemutatón a szokásos értelemben vett ábrázoló jelleg hangsúlyozása mellett helyet kapnak a legmodernebb törekvések is.

Egyes termekben a művek elhelyezését vizuális szempontok határozták meg: a színek a színekkel, formák a formákkal rímelnek, ameddig másutt a tartalmi összefüggések alapján kerültek egymás mellé az alkotások. Tradíció, hogy a Vásárhelyi Őszi Tárlatokon egy alkotó munkáit azonos teremben találhatja meg a nagyérdemű, ám az ez évi kiállításnál a tartalmi megfelelés érdekében Végh Júlia festőművész két munkája egymástól egészen távol, a expo két szélső pontjára került.

Az Alföldi Galéria mellett a Tornyai János Múzeumban is képzőművészeti tárlatok nyílnak október első hétvégéjén. A tavalyi Vásárhelyi Őszi Kiállítás három előtérbe állított díjazottja, a Tornyai-plakettes Ámmer Gergő szobrászművész, a Fiatal Festők Nívódíját elnyert Rózsa Luca Sára és a Rudnay-ösztöndíjas Kaliczka Patrícia festőművész alkotásait láthatja ezt követően a publikum.

A Vásárhelyi Őszi Kiállítás a maga nemében kiváló képzőművészeti seregszemle Európában, tudniillik nincs még egy olyan bemutató, melyet több mint hat évtizede évente megrendeznek, egyedül a kétévente sorra kerülő Velencei Biennálé tekint vissza komolyabb múltra. Az első ízben 1954-ben előkészített tárlat mára Magyarország legjelentősebb mai képzőművészeti seregszemléjévé vált.

mti