Budapestre érkezett Vermeer egyik főműve

Budapestre érkezett Vermeer egyik főműve

Kicsomagolták Johannes Vermeer Az asztronómus című, 20 milliárd forintra biztosított festményét pénteken a Szépművészeti Múzeumban.

Ilyen átfogó tárlat a holland “arany évszázadról” és benne a festészet egyik legkiemelkedőbb géniuszáról, Rembrandtról, soha nem nyílt Magyarországon – mondta el az MTI-nek Az asztronómus kicsomagolásán a Szépművészeti főigazgatója. Baán László hozzátette, a több mint 100 festő 178 alkotását felvonultató tárlatra 20 Rembrandt-festmény érkezik, ezzel a kiállítás a holland mester egész életművét átfogja egy 17 évesen festett korai festménytől a legutolsó önarcképig. A napokban nyílik Londonban is egy nagy Rembrandt-kiállítás, így az, hogy a festőóriástól ennyi és ilyen jelentős munkát sikerül kölcsönözni, mutatja a Szépművészeti nemzetközi elismertségét – mutatott rá a főigazgató.

Vermeertől három munka érkezik, ami a 38 darabos életműhöz képest igen jelentős szám, ráadásul Vermeer-festmény magyarországi múzeumban eddig még sosem volt látható – emlékeztetett, hozzátéve: az érett korszakban megfestett Az asztronómust a Louvre-ból sikerült megszerezni, ráadásul a remekmű mellett párdarabja, A geográfus is látható lesz.

A festményen ábrázolt glóbuszhoz hasonló, korabeli holland földgömb is helyet kap majd a kiállításban, de a 17. századi németalföldi miliőt bútorok, iparművészeti tárgyak is megidézik majd a festmények mellett.

Baán László elárulta: a kiállításra érkezett anyag biztosítási összértéke – a Szépművészeti igen gazdag németalföldi gyűjteményéből válogatott 48 alkotás nélkül is – meghaladja az 1 milliárd eurót. Mint emlékeztetett, a holland kiállítás 2015. február 15-i zárásával a Szépművészeti épülete is búcsúzik a közönségtől egy időre, felújítás miatt. A rekonstrukció során többek között helyreállítják a hetven éve romos állapotban lévő Román csarnokot is, hogy a 2018-as nyitástól a Schikedanz-palota a Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum régi mester gyűjteményeként működhessen tovább.

(forrás: hirado.hu)