Bornemisza Eszter kiállítása a Fugában

Bornemisza Eszter kiállítása a Fugában

Bornemisza Eszter járványhelyzet ihlette papírpép tárgyaiból mutat be válogatást szerdától És most? címmel a Fuga Budapesti Építészeti Központ.

A matematikus Bornemisza Eszter a kilencvenes évek óta foglalkozik textilképekkel; kísérletező művészetét kifinomultság és a technikai tökélyre való törekvés jellemzi. Az utóbbi tíz évben újrahasznosított anyagokból, újságpapírokból, röntgen- és integrált áramkör filmekből, saját készítésű papírpépből készít nagyméretű áttört faliképeket, installációkat és kisebb tárgyakat – emlékeztet a Fuga által eljuttatott közlemény.

Bornemisza Eszter legfrissebb sorozata, az És most? a szervezők meghatározása szerint izgalmas, új útkeresés. Pár éve papírpép formálásával kezdett kísérletezni, ez a folyamat tavaly ősszel indult újra, és a koronavírus-járvány miatti karantén bizonytalanságokkal teli hónapjaiban kapott új lendületet.

„A Fuga Trezor termének falai között felszabadult lendülettel készült humanoid tárgyak lebegnek. A járvány alatt napról napra egyre kiélezettebb helyzet és az aggasztó kilátások ezekben a furcsa, játékos tárgyakban oldódtak fel. Alapvető térgeometriai formák torzítása-összeillesztése és szabad asszociációk sora alakította őket nyugtalanságunk szereplőivé” – idézi a közlemény Bornemisza Esztert.

A tárgyak alapanyagát a művész az általa betakarított sásból és gyékényből főzte. A papírpép puha és száradás utáni piszkosfehér árnyalata, lágy tapintású anyaga békés ellenpontja a karantén alatt kialakult nyugtalanító körülményeknek – áll az augusztus 15-ig látogatható kiállításról szóló közleményben.

mti