Besúgó címmel új magyar sorozatot forgat az HBO

Besúgó címmel új magyar sorozatot forgat az HBO

Besúgó címmel új, nyolc részes magyar gyártású sorozatot forgat az HBO; a sorozat története 1985-ben játszódik és a politikai változások küszöbén álló kommunista Magyarország időszakát ismerteti részleteiben is.

A történet alapján a húszéves Geri szíve csordultig van izgalommal és várakozással; Budapestre költözik, hogy felsőfokú intézményben tanuljon – olvasható a tájékoztatóban.

Kollégiumi élete első napján csatlakozik egy csapat demokratikus ellenzéki fiatalhoz, akik tüntetéseket szerveznek a kommunista rendszer ellen. A csoportot Száva Zsolt, a karizmatikus fiatal diák vezeti, aki rövidesen Geri legjobb barátja lesz. A vidéki srác élete egy szempillantás alatt megváltozik a bámulaltos lányok, bulik és politikai viták hatására.

Geri viszont súlyos titkot őriz. Az állambiztonság besúgója, akinek nincs választása: ha életben akarja tartani súlyosan beteg öccsét, akkor szüksége van az állam révén kínált gyógyszerre. Míg Száva azt kutatja, ki a besúgó a csoportban, Geri minden nap kihívással küzd: hogyan cselezze ki az állambiztonságot és tartsa meg új barátait? Az idő szorít, a végső összecsapás előtt döntenie kell, hogy kinek az oldalára áll.

A magyar fejlesztésű Besúgó író-rendezője Szentgyörgyi Bálint, az újabb rendezői Mátyássy Áron és Miklauzic Bence. A széria főbb szerepeiben Váradi Gergely (Guerilla, Fekete kecske), Patkós Márton (Napszállta, Kincsem), Szász Júlia (Seveled, Bátrak földje), Szőke Abigél (Akik maradtak) és Thuróczy Szabolcs (Aranyélet, Drakulics elvtárs) lesz érzékelhető.

A Besúgó vezető operatőre Szatmári Péter (Kincsem, A Viszkis, Liza, a rókatündér), díszlettervezője Láng Imola (Feleségem története, Testről és lélekről, Terápia). A széria forgatása a napokban kezdődött meg.

A Besúgó egy csapat fiatal felnőtté válásának és felemelkedésének története a nyolcvanas évek Magyarországán – idézi a tájékoztató Szentgyörgyi Bálint író-rendezőt.

„Külön öröm számomra, hogy a fiatal színészgárda az én generációmból tevődik össze, merthogy mind nagyjából egyidősek vagyunk a rendszerváltással, és abban a pillanatban készíthetünk sorozatot a nyolcvanas évekről, mikor is ez az időszak eléggé eltávolodik napjainktól, hogy történelemmé váljon” – nyomatékosította.

Az HBO producerei Závorszky Anna és Johnathan Young, a gyártásért a Proton Cinema és producerként Petrányi Viktória (Fehér Isten, Jupiter holdja, Remélem legközelebb sikerül meghalnod, Pieces of a Woman) felel.

mti