Berlinben is bemutatták Bay Zoltán koncertélményt nyújtó dizájnhangfalát

Berlinben is bemutatták Bay Zoltán koncertélményt nyújtó dizájnhangfalát

Berlinben is bemutatták Bay Zoltán magyar mérnök találmányát, a 360 fokos térhatásra képes, valós élőzenei hangzást nyújtó BAYZ hangsugárzót, amely akár paradigmaváltást hozhat az audiotechnikában.

A már csaknem tizenöt internacionális elismerésben részesült hangfalat a német fővárosban funkcionáló magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricium Berlin (CHB) ismertette részleteiben is a művészek és a fejlesztő segédkezésével.

Például a Magyar Formatervezési Tanács díjával kitüntetett masina íves kialakítású, szénszálas dobozban foglal helyet, és egy hengerszerű körmembrán révén a szokásos megoldásokkal elérhető 5 fok helyett 360 fokos szögtartományban sugározza a hanghullámokat. A BAYZ ezáltal természetes hangvisszaadást nyújt, koncertélményt biztosítva a hallgatónak.

Bay Zoltán a több évtizedes munkával kifejlesztett gépezet előző évben decemberi budapesti sajtóbemutatóján kiemelte, hogy a BAYZ a korábbi hangszórókhoz képest sokkal kellemesebb és holografikus teret képes kialakítani maga körül, ami közelebb áll az emberi fülhöz, mint a szokásos megoldások.

A berlini nézők egy háromnapos programsorozaton ismerkedhettek meg a csúcsteljesítményű high-end hangfalak piacán internacionális siker felé tartó magyar fejlesztéssel. Egyik este a magyar intellektuális elektronikus zene egyik zászlóshajójaként nyilvánított ANEZ Experience duó tárta a közönség elé a CHB koncerttermében, hogy mit tud a berendezés. Szalai Anesz és Demeter Zoltán kettőse egy speciális, konkrétan a BAYZ hangfalakra szabott atmoszférikus hangperformansszal készült, az improvizatív sound design kísérletezés jegyében.

mti