Bemutatták a BMW iX művészi átalakításáról szóló verseny győztes modelljét

Bemutatták a BMW iX művészi átalakításáról szóló verseny győztes modelljét

A BMW Group kultúra iránti elkötelezettségének 50. évfordulója alkalmából a BMW Szlovénia fiatal művészeknek kínálta fel a lehetőséget arra, hogy művészi értelemben újragondolják a hosszútávon fenntartható technológiai zászlóshajó karosszériafényezését. A fenntarthatóság, a művészetek és a mobilitás közti párhuzam leginkább kifejező értelmezését Urban Klinkon, a ljubljanai Képzőművészeti és Formatervezési Akadémia mesterszakos hallgatója alkotta meg, akinek győztes alkotását a ljubljanai Cukrarna Galériában megszervezett záró eseményen mutatták be.

A BMW Group a kultúra nagyon sok területén aktívan közreműködik. A kölcsönös tisztelet és az együttes kíváncsiság égisze alatt a BMW fizikailag és virtuálisan is igyekszik összehozni a Föld eltérő pontjain élő, kultúra iránt rajongó embereket. A BMW Group kultúra iránti elkötelezettségének 50. évfordulója alkalmából a BMW Szlovénia 2021 decemberében egy művészi versenyt hirdetett: a megméretésre olyan fiatal, maximum 35 éves művészek jelentkezését várták, akik megalkotják és a tisztán elektromos meghajtású BMW iX formanyelvéhez illesztik a fenntarthatóság, a művészetek és a mobilitás közti párhuzam vizuális kinyilatkozását. Az alkotás iránti inspirációban a szakmai zsűri tagja, a BMW vezető formatervezője, Domagoj Dukec is osztozott, aki kiemelte: „A művészetek és a modern műszaki megoldás ötvözésekor két olyan egyéni igényeket kiszolgáló összetevő találkozik, amelyek érdekes és izgalmas élményt szolgáltatnak.”

A BMW iX művészi módosításának tizenhét művész veselkedett neki, a legkreatívabb alkotásokat mindazonáltal a szakmai zsűri értékelte. A bizottságban a BMW vezető formatervezője, Domagoj Dukec, a Korunkbeli Művészetek Múzeumának kurátora és a Cukrarna Galéria, ezenkívül a Tobačna Galéria művészeti igazgatója, Alenka Gregorič, az AVA Vizuális Művészetek Akadémiájának dékánhelyettese, IRWIN-tag és internacionális művész, Miran Mohar, az ALUO adjunktus professzora és művész, Kristina Rutar, azonfelül a vizuális művész, akadémiai festőművész és KD 3kolektiv-tag, Maša Gala foglalt helyet.

A verseny legjobb alkotását, a Sketch névre keresztelt munkát Urban Klinkon, a ljubljanai Képzőművészeti és Formatervezési Akadémia mesterszakos hallgatója alkotta meg. A fiatal művész a formatervezés egyik legfrissebb irányzatának sajátosságait hívta segítségül: a gépkocsi eredeti árnyalatára az egész színskála alapvető elemeit vitte fel, olyan elementáris művészi formákhoz nyúlva, amelyek közösen egy vizuálisan érdekfeszítő, csodálatos végeredményt alkotnak. Az alapgondolatot, amely alapján az alkotás az összes lépése nem kizárólagosan számít, de kimagasló mértékben hozzá is járul a formatervezés fenntartható fejlődéséhez, Urban Klinkon merészen, fiatalosan és friss formában jelenítette meg, isteni kapcsolatot teremtve ezzel a BMW gazdag járműfejlesztési történelmével. A versenyre hozott létre alkotás egy digitális grafika, amely a művész vázlatán, az alkotói folyamat első skiccein át fejezi ki a frissességben rejlő potenciált.

„Hatalmas eshetőség egyesült erővel dolgozni egy olyan teljes körű márkával, mint a BMW. Lelkesedéssel és rajongással telve vágtam neki a munkának. A fenntarthatóság számomra az örökkévalóságot, a természet, az élet és a minket körülvevő világ megőrzését jelenti, ahol az összes lépés és cselekedet, sőt még a művészt kifejező mozdulatsor is számít. Így egészen az alapokhoz tértem vissza, megpróbálva még több jelentést adni nekik. A három alapvető színnel – a sárgával, a pirossal és a kékkel –, ezenkívül egy művészi alapötletből – egy vonalból – indultam el, amelyek az összes mozdulattal új jelentést nyertek és új életre keltek” – mesélte Urban Klinkon, a győztes alkotás szerzője. „Mindent összevetve alkottam párhuzamot egy csúcstechnológiás járművel, amely fenntartható mobilitást ad – nem kizárólagosan a vezetője részére, de számomra, mint művész részére is, aki lehetőséget kapott arra, hogy kifejezze magát. Művészi értelmezésemet a Sketch névvel illetem, mivel egy rendkívüli utazás kezdetét jelképezi, ezenfelül a művészetek, a modern műszaki megoldás és a fenntarthatóság összefonódásáról alkotott elképzelésemet tükrözi. Mérhetetlen örömmel tölt el, hogy végül az én munkám diadalmaskodott. Meg vagyok győződve arról, hogy ez a győzelem új utakat nyit meg számomra a művészetek területén, alig várom már a modern lehetőségeket” – tette hozzá.

A BMW Szlovénia viszont nem kizárólagosan a győztes alkotást, de a verseny második és harmadik helyezettjét is díjazta. A képzeletbeli dobogó második fokára Monika Slemc állhatott fel, aki festészetből szerzett mesterdiplomát. A fiatal művészt a természet, a lágy vonalvezetés és a fenntarthatóság inspirálta. Versenymunkájának alapja egy digitális grafika, amely egy valódi fénykép átdolgozott típusa egy olyan tájról, amelyen a jármű áthalad. A fényképet a művész egy olyan absztrakt képpé változtatta, amely összekapcsolja a sebesség, a mobilitás, a mozgás, a fejlődés és a fenntarthatóság témaköreit. Művészi munkássága folytatásának ösztönzése érdekében a szerző 500 euró értékű díjat kapta meg.

A szakmai zsűri BorJarh ipari formatervező tevékenységét díjazta harmadikként. A szerző környezetbarát anyagokból építkező kompozíciójának a természeti környezet tágabb kerete ágyaz meg, ötvözve a gazdasági körforgást és az egész értéklánc fenntarthatóságának fontosságát. Az animációs alkotás egy kiindulási fázisban járó dizájn-elképzelés, amely mindvégig követi a megméretés alapvető témaköreit, természetes hidat képezve a művészetek és a technológiai fejlődés közt. A harmadik helyezett alkotás művésze ugyancsak 500 euró értékű díjat kapta meg.

„A BMW iX kifogástalanul vegyíti a művészeteket és a forradalmi modern műszaki megoldást. A felhívásunkra jelentkező fiatal művészeket olyan kihívás elé állítottuk, hogy osszák meg saját értelmezésüket e két téma párhuzamáról. A beküldött alkotások ugyanakkor nem kizárólagosan a BMW iX modellben rejlő erős egyéniségjegyeket hangsúlyozzák, de kiváltképp leleményes gondolkodásmódról is árulkodnak” – nyilatkozott Domagoj Dukec, a BMW vezető formatervezője.

A RE:DESIGN iX névre keresztelt verseny győztes alkotását a ljubljanai Cukrarna Galériában megszervezett záró eseményen egész életnagyságban mutatták be. A rendezvényen Domagoj Dukec, Miran Mohar, Kristina Rutar, Maša Gala és Alenka Gregorič a művészetek, a fenntarthatóság és a modern műszaki megoldás összefonódásának fontosságát nyomatékosította, előtérbe helyezve a fiatal művészek előtt nyíló szakadatlan alkotási lehetőségekben rejlő potenciált is. A gépjármű, amely megjelenésével még tovább nyomatékosítja a fenntarthatóság fontosságát, az jövőbeni napokban Szlovénia útjain is feltűnik. A RE:DESIGN iX bővebb részletei a következő hónapokban a BMW márkakereskedéseiben és nagyszámú eseményen elérhetők lesznek.