Barcelona a jelenkori magyar formatervezőket bemutató vándorkiállítás következő állomása

Barcelona a jelenkori magyar formatervezőket bemutató vándorkiállítás következő állomása

Barcelonába érkezik a magyar jelenkori tervezőművészetet bemutató Shaping Hungary: Design in the 21st Century című vándorkiállítás július elején.

A kiállítás a formatervezés magyar törekvéseit olyan alkotásokon át érzékelteti meg a nagyközönséggel, mint a Paprikum fűszermalom, az Ivanka betontáska, a Piston rugóhúzó, a Codolagni falitükör, a Zigzag biciklisdoboz, a Hand-In-Scan Semmelweis szkenner vagy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) animációs tanszékének filmjei.

A mai magyar formatervezők méltó utódai a magyar kreativitást megalapozó 20. századi generációnak – hangsúlyozza Osvárt Judit kurátor a kiállításhoz írt ajánlójában, ahol emlékeztet, hogy a magyar kreativitásnak köszönheti a Föld példának okáért a golyóstollat, a Rubik-kockát, vagy a számítógép alapjául szolgáló Neumann-architektúrát.

„A 21. század ugyancsak bővelkedik olyan magyar találmányokban, szabadalmakban és formatervezett alkotásokban, melyek tekintélyes sikereket aratnak az egész világon” – hangsúlyozza a mester.

Barcelonában július 6. és 13. közt a Disseny Hub kulturális centrum épületében lesz megfigyelhető a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Magyar Formatervezési Tanács és a MOME által megalapított vándorkiállítás, amely sikerrel szerepelt már Pozsonyban, Bukarestben, Moszkvában, Krakkóban, Prágában és Genfben is.

mti