Az MNB csatlakozott a Mesterséges intelligencia koalícióhoz

Az MNB csatlakozott a Mesterséges intelligencia koalícióhoz

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapító tagként csatlakozott a kormányzati, piaci és akadémiai szereplők által megalapított Mesterséges intelligencia koalícióhoz – közölte a jegybank sajtótájékoztatóján.

A modern testület feladata a mesterséges intelligenciával kapcsolatos együttes stratégia és fejlesztési irányok megfogalmazása, és az együttműködési keretrendszer kialakítása annak érdekében, hogy Magyarország e modern műszaki megoldás kapcsán az európai élvonalba kerüljön. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által kezdeményezett koalíció alapító nyilatkozatát – több mint 70 egyetemi és akadémiai kutatóközponttal, technológiai vállalattal és állami szereplőkkel közösen – a jegybank részéről Windisch László, az MNB alelnöke írta alá Balatonfüreden.

A mesterséges intelligencia az elemzések alapján 2030-ra 13 300 milliárd euróval növeli ezt követően a teljes körű gazdaság teljesítményét. A belföldi pénzügyi rendszer szereplői – önálló fejlesztésekkel vagy pénzügyi technológiai (fintech) cégekkel összefogva – is mind többet és többet alkalmazzák ezt a modern műszaki megoldást. Az MNB egy korábbi felmérése alapján példaként a magyarországi biztosítók, pénztárak és pénzügyi közvetítők 30 százaléka már használ valamiféle mesterséges intelligencia megoldást.

Az MNB idén külön fintech lab szervezeti egységet hozott létre a pénzügyi technológiai újítások, mindent összevetve a mesterséges intelligencia hatékony fejlesztésének és alkalmazásának előmozdítására. Az ugyancsak a jegybankon belül megalakított innovation hub egyrészt szabályozói támogató platformként üzemel az innovátorok részére az újításaikkal kapcsolatos pénzügyi jogi kérdések tisztázására, másrészt az információmegosztást és együttműködést szolgáló kommunikációs felület is.

mti