Az Interpol és az FBI által is méltatott protokollt dolgoztak ki magyar helyszínelők

Az Interpol és az FBI által is méltatott protokollt dolgoztak ki magyar helyszínelők

Sugárzó anyagokra kifejlesztett, az Interpol és az FBI által is méltatott protokollt dolgoztak ki magyar helyszínelők radiológus szakértőkkel kooperálva – közölte a rendőrség a honlapján.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) információja alapján bűnügyi technikai főosztályuk és az ELKH Energiatudományi Centrum munkatársai 162 állam szakértői előtt mutatták be az korszerű helyszínelői eljárást.

Azt írták: az ENSZ Internacionális Atomenergia Ügynökség (NAÜ) által rendezett, e héten Bécsben megszervezett internacionális szimpóziumon tartott bemutató „olyan jól sikerült, hogy a magyar nóvum lesz a következő években az egységes internacionális protokoll alapja”.

A rendőrségi információ alapján a csapat arra kapott felkérést, hogy demonstrálja azt az általuk sugárzó anyagokra kifejlesztett eljárást, amely a korábbi gyakorlathoz képest egy teljesen új megközelítést képvisel. Ez érdemben azt jelenti, hogy a veszélyes anyagokat nem az elszállítást követően, hanem még a helyszínen vetik vizsgálat alá, ezenkívül nyerik ki belőle a legtöbb információt. Mindent összevetve a nyomkutatás és a bűnjelek rögzítése is ott történik – ismertették.

„Ennek azért van jelentősége, mert a korábbi protokoll alapján szállítás előtt az ilyen anyagokat alá szokták vetni a sugárzásmentesítésnek, vagyis a dekontaminálásnak. Ez után ellenben már nem marad sansz újabb bizonyítékok begyűjtésére. A dekontamináló anyagok mivelhogy megsemmisítik a genetikai anyagmaradványokat és a daktiloszkópiai nyomokat is. Telefon tekintetében előfordulhat, hogy az egész készüléket is” – írták.

Az korszerű protokollt az NNI helyszínelői radiológus szakértőkkel dolgozták ki három év alatt. A bemutató egy olyan képzeletbeli bűncselekményre épült, amely alapján egy elkövető sugárzó anyagot visz lakóhelyének pincéjébe, ezután egy metróállomáson való menekülése közben hátrahagy egy sugárzó anyaggal szennyezett hátizsákot.

A helyszínelő magyar csapatnak ezáltal a lakóhelyet és a táskát kellett átvizsgálnia, míg élőben, amellett online közvetítve 162 állam szakértői „nézték árgus szemekkel mozdulataikat”. A technikusok egyéni védőeszközökbe beöltözve, sajátos sugárzást mérő eszközöket használva, tetejébe rádiókommunikációs gázálarcokat öltve magukra hajtották végre a rájuk bízott feladatot – írták.

„Az összetett feladat végrehajtása a modern módszernek hála akkora nagy elismerésnek örvendett, hogy még az Interpol és az FBI mesterei is kiemelték a magyar csapat teljesítményét, és elismerő szavakkal méltatták a modern protokollt, ami egy valódi áttörést hozott az internacionális szakértők eddig képviselt irányvonalához képest” – fogalmaztak a rendőrségi közleményben, hozzátéve: ennek betudhatóan ez fogja kiindulópontját képezni az ENSZ NAÜ jövőbeli egységes internacionális protokolljának, az NNI helyszínelői mindazonáltal részesei lehetnek annak az internacionális nukleáris konferenciának, amelyen a korszerű nukleáris törvények irányvonalait fogják rögzíteni.

mti