Az élő szervezetekről adatokat gyűjtő okos eszközöket fejlesztettek a Szegedi Tudományegyetemen

Az élő szervezetekről adatokat gyűjtő okos eszközöket fejlesztettek a Szegedi Tudományegyetemen

Az élő szervezetekről adatokat gyűjtő, nagy tudású szenzorokra épülő rendszereket fejlesztettek ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói egy 811 millió forintos uniós pártfogást elnyert projektben – tájékoztatta a egyetemi intézmény közkapcsolati igazgatósága a sajtó képviselőit.

Az információ alapján az infokommunikációs modern műszaki megoldás egyik legdinamikusabban fejlődő kiterjedése az IoT (Internet of Things – a dolgok internete), amely érdemben azt jelenti, hogy a mindennapokban használt szerkezetek elérhetők a világháló használatával, és képesek egymással akár önállóan is kommunikálni. Az IoT egyik legszámottevőbb alkalmazási kiterjedése az élő szervezetekről adatokat gyűjtő okos szenzorokra épülő rendszerek fejlesztése, amit különleges jellege okán IoLT-nek (Internet of Living Things, az Élő Dolgok Internete) neveznek.

Az apró, okos informatikai tárgyak lehetővé teszik, hogy emberi beavatkozás nélkül figyeljenek meg folyamatokat, és szükség alapján ezek a szerkezetek aktív szereplői lehetnek az élő környezetnek. Az SZTE mesterei – részben határon túli – ipari partnerekkel kooperálva olyan platformot hoztak létre, ami támogatja az IoLT alkalmazások fejlesztését. A platform segíti a felettébb kis erőforrású szenzorok magas szintű programozását, fokozott figyelmet fordítva a biztonságos adatgyűjtésre és feldolgozásra.

A projektben többek között valós fiziológiai és növénybiológiai alkalmazásokkal igazolták a platform felhasználási lehetőségeit. Az emberi aktivitás vizsgálatára olyan okos karpereceket alakítottak ki a tudósok, melyek viselőjük mozgásának komplex elemzésére alkalmasak. Az ilyen formában gyűjtött nagy mennyiségű mérési adat feldolgozása új kutatási lehetőségeket nyit többek közt a pszichiátriában. Felhasználható példának okáért a népbetegségnek számító kedélybetegségek állapotváltásainak előrejelzésében, lehetővé téve a korai beavatkozást, a súlyos állapotrosszabbodás megelőzését. A mesterek a növények fejlődésének követésére alacsony költségű okos cserepet, a mikroorganizmusok megfigyelésére és sejtek vizsgálatára IoT mikroszkópokat fejlesztettek ki. A mesterséges intelligenciát felhasználva ugyanakkor olyan képanalitikai módszereket dolgoztak ki, amelyek az eddiginél pontosabb elemzést tesznek lehetővé példának okáért gyógyszertesztek alatt.

mti