Az elemzők 15 százalékosnál nagyobb építőipari növekedést várnak az ez évi évre

Az elemzők 15 százalékosnál nagyobb építőipari növekedést várnak az ez évi évre

A tavalyi magas bázis ellenére idén is legalább 15 százalékos termelésnövekedést várnak az építőipartól nyilatkozó elemzők, akik a KSH reggel kiadott első féléves jelentését kommentálták. A kedvezményes áfakulcs megszüntetése és a munkaerőhelyzet ellenben hosszabb távon korlátozza a szektor növekedési kilátásait.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mondanivalója alapján júniusban az építőipari termelés 28,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, az első fél évben 19,1 százalékos volt az építőipari termelés növekedése az előző év azonos időszakához mérve. Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállománya 62,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, bár a modern szerződések volumene júniusban mindössze 0,6 %-kal nőtt, az létesítmények építésére kötött új szerződések 12,1 százalékkal elmaradtak a múlt évben júniusiaktól.

Horváth András, a Takarékbank elemzője kommentárjában kiemelte, hogy a nyár elejére visszatért az építőipar robosztus növekedése, és az irodák és lakóingatlanok átadásának felfutásával a következő másfél évben az ütem még fokozódhat is. Azután pedig a lakásépítések hangsúlyos lassulására lehet számítani, mivel a pillanatnyilag érvényes kedvezményes áfa 2019 utáni visszaemelése jókora érvágás lesz a beruházóknak, és már most is csökkenést mutat az építési engedélyek száma.

A Takarékban 15 százalék fölötti építőipari növekedésre számít ebben az évben. A kivitelezői kapacitáshiány még mindig meghatározóan megnehezíti a rendelésállomány állandó teljesítését, számottevő csúszásokat szenved csaknem az összes építkezés, jegyezte meg Horváth András. Piaci egyes vélemények alapján ideális esetben 25 ezer körüli új lakóhely átadása valósulhat meg ebben az évben, ami elmarad a lakásállományhoz mérten ideálisnak tekintett éves 40 ezres számtól. A szakképzett munkaerő hiánya még mindig nagyfokú probléma az iparágon belül, annak ellenére is, hogy az építőipar foglalkoztatotti létszáma történelmi csúcson áll, de ennek a bővülésnek a tekintélyes hányada képzetlen munkaerőből áll, ami tovább nehezíti a kivitelezések teljesítését.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője alapján a legfrissebb adatok illeszkednek a korábbi trendbe és jól látszik, hogy még mindig emelkedőn van az építőipar. A szerződésállomány júniusi adatai megerősítik azt is, hogy a beruházók és a kivitelezők a létező megbízásaikra koncentrálnak és újabb munkákat csak óvatosan vállalnak. Az építőipari fellendülés egyre magasabb árak mellett folytatódott, ezt mutatja, hogy a második negyedévben az építőipari termelői árak 9 százalékkal nőttek.

Németh Dávid alapján a következő időszakban a lakásfejlesztések, kereskedelmi ingatlanok, irodaházak építése, ráadásul az uniós forrásokon alapuló másfajta építmények fejlesztése, köztük út-, vasútépítések húzhatják ezután az építőipart. Az időszerű kilátások alapján 15 és 20 százalék közti növekedésre lehet képes a szektor – becsülte a K&H bank vezető elemzője.

mti