Augusztusban újból Margófesztet rendeznek Szentgyörgyváron

Augusztusban újból Margófesztet rendeznek Szentgyörgyváron

Augusztus 11. és 13. közt második alkalommal rendezik meg Zala megye egyik legkisebb helységében a Margófesztet: Szentgyörgyvár kultúrházában, templomkertjében és nagyszínpadain irodalmi és színházi programokkal, koncertekkel, slam poetryvel, kiállításokkal és filmvetítésekkel várják az érdeklődőket.

A Margó Irodalmi Esemény szervezőinek zalai fesztiválján lép utoljára színpadra a Rájátszás, Beck Zoltán (30Y), Páratlan Péter (Mmamt), Grecsó Krisztián, Háy János, Jancsovics Máté, Kemény István, Kollár-Klemencz László (Kistehén), Sárközy Zoltán és Szűcs Krisztián (HS7) zenei formációja – olvasható a szervezők Közleményében.

Mint írják, a Margófeszt az irodalom és zene kapcsolatát keresi a Kollár-Klemencz Kamarazenekar vagy a Szabó Balázs Bandája koncertjein is.

Az egyidejűleg négy helyszínen zajló eseményen fellép például az Analog Balaton, a Grecsó-Hrutka Tandem, Barkóczi Noémi, Süveg Márk Saiid, a Törzs, a Papaver, Kocsis Bence dalszerzői estjével, azonkívül Beck Zoltán és Szűcs Krisztián a Cseh Tamás és Csengey Dénes soha nem hallott dalaiból összeállított estjével – áll a közleményben.

Mint írják, napközben a Slam Poetry Magyarországgal együttes szervezésű táborban Kemény Zsófi, Pion István, Závada Péter, Horváth Kristóf vagy Süveg Márk Saiid workshopjain vehetnek részt a kíváncsiskodók, akik a nézőközönség előtt is kipróbálhatják a tanultakat.

A templomkertben délután irodalmi beszélgetéseket tartanak a Pannon Tükör és a Hévíz folyóirat szervezésében, a Bookline pop-up könyvesbolttal fogadja a látogatókat. Éjszakánként bemutatják A legjobb dolgokon bőgni kell és a Bereményi kalapja című filmeket, a templomban mindazonáltal komolyzenei koncertek zárják a napot.

Az esemény szervezői több olyan programmal is készülnek – túrák, workshopok –, amelyek a régió alaposabb feltérképezését, kultúrájának megismerését szolgálják. Ilyen lesz az igazmondó stand-up, a Sántakutya, amely magán történeteken át igyekszik értelmezni a zalaiságot – olvasható a közleményben.

Mint kiemelik, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, ráadásul a Bookline hozzájárulásával megvalósuló Margófeszt színtere Szentgyörgyvár, egy alig 300 fős helység a zalai dombok közt, amely Keszthelytől, Hévíztől és Zalaegerszegtől is pár kilométerre, a Balatontól 15 percre látható és Budapestről is gördülékenyen elérhető.

A találkozó napijeggyel és bérlettel is várja az érdeklődőket, a zalaiaknak kedvezményes áron. Az eseményre Zalaegerszegről, amellett Hévíz érintésével Keszthelyről fesztiválbusz-járatok indulnak.

mti