Augusztus utolsó napján rendezik az Állatkertek éjszakáját

Augusztus utolsó napján rendezik az Állatkertek éjszakáját

Augusztus 31-én rendezik meg idén az Állatkertek éjszakája nevű országos rendezvénysorozatot, amelyre 12 magyarországi állatbemutató hely készül változatos és izgalmas esti programokkal.

A vakáció végén, de még az iskolaidő előtt áhítanának kedveskedni a magyarországi állatkertek a családoknak, akiket idén hetedik alkalommal várnak látványetetésekkel, jellegzetes állatok simogatójával, nem mindennapi fényekkel és az állatkertek máskor nem érzékelhető titkaival – emelte ki Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert vezetője a találkozót bemutató sajtótájékoztatón, Budapesten.

A programban idén is budakeszi, két fővárosi, debreceni, győri, jászberényi, kecskeméti, miskolci, pécsi, poroszlói, szegedi és a veresegyházi állat-bemutatóhelyek vesznek részt.

Persányi Miklós kijelentette, hogy a fővárosi állatkert éjfélig tart nyitva, ebben az időben a kert heterogén pontjain 23 helyszínen zajlanak programok. Lesz például esti fókashow, elefánttorna, találkozás a cukormókusokkal és a szakállas agámával, alkonyati látogatás a lepkekertben, de meg lehet nézni a „jégbe zárt vadállatokat”, a lángidomárokat és a fényvarázslatot is. A Holnemvolt Vár idén most először kapcsolódik be a sorozatba, ott meglepetés zsetonokkal is készülnek az érkezőknek.

A fővárosi Tropicariumban meg lehet nézni többek közt a kőhalak, az aligátorok, a kígyók, a ráják és a murénák etetését, a Budakeszi Vadasparkban mindazonáltal szakvezetésekkel, állatbemutatókkal és vadállatok látványetetéseivel készülnek.

A debreceni Nagyerdei Kultúrparkban bátorságpróbát szerveznek, ahol például meg lehet kóstolni különféle rovarokat, virágokat és a majomkenyeret is. A kisvasút egész éjjel közlekedik, amint a Vidámpark játékai is üzemelni fognak.

A győri Xantus János Állatkertben a ragadozókat, példaként a jaguárokat, tigriseket, medvéket és oroszlánokat etetik meg a publikum szeme láttára, a hüllőházban a „Tapizoo” ládában lehet ezt követően kitapogatni mit rejtettek el a dolgozók, de „nem szeretem” állatok bemutatójával is készülnek.

A Kecskeméti Vadaskertet fáklyákkal világítják ki az estére, amely szakvezetésekkel indul a majmoknál, a rókáknál, az oroszlánoknál, de a növényevő állatok etetését is meg lehet ezután tekinteni. Itt este konceret ad a Csörömpölők Együttes, de lesz hüllőshow, madárbemutató, és állatsimogató is.

Miskolcon a természetes élővilágot szeretnék közelebb vinni a közönséghez, így a helyszínre érdeklődők a szokásoknak megfelelő esti programok mellett a Bükki Nemzeti Park és a Magyar Madártani Egyesület munkatársainak segédkezésével a szomszédos Bükk-hegység rovarvilágával, rovarevő faunájával és éjjeli ragadozómadaraival is megismerkedhetnek.

Pécsen lehet ezt követően csillagot vizsgálni, vagy madarász túrán részt venni, de tűzzsonglőr bemutatóval, bátorságpróbával, kincskereséssel, gyerekszínázi előadással, tradicionális zenei koncerttel és családi kézműves foglalkozásokkal is várják az érdeklődőket.

A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrumban az akváriumok világát ismerhetik meg a kíváncsiskodók a „holdfénytúrán”, lesz emellettés kishajós kirándulás, a gyakorlott búvároknak ugyanakkor idén is lesz lehetőségük akváriumi merülésre, a veresegyházi medveotthonban mindazonáltal családi ügyességi versenyekkel, és „farkas ordítással, hollókárogással és medvevicsorgással” várják a zseblámpával érkező bátor vendégeket.

mti