Átadták az Emmi Családbarát munkahely pályázatának díjait

Átadták az Emmi Családbarát munkahely pályázatának díjait

Átadták az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által hetedik esetben kihírdetett Családbarát munkahely pályázat díjait Budapesten. A tárca család-, ifjúság- és internacionális ügyekért felelős államtitkára a rendezvényen kiemelte, egyre több munkaadó ismeri fel, hogy a munkavállalókért folyó versenyben jókora előnyt jelent a családbarát működés.

Novák Katalin a Petőfi Irodalmi Múzeumban tartott összejövetelen azt hangoztatta, hogy a munka és a család nem egymásnak ellentmondó, hanem egymást kiegészítő fogalmak, mivelhogy stabil munkahely mellett könnyebb kiteljesedni a családban, és a biztos családi háttér nélkülözhetetlen a jó munkahelyi teljesítményhez.

Közölte még, azt szeretnék, hogy a munkavállalás ne lehessen akadálya a gyermekvállalásnak vagy a gyermekvállalás a munkába állásnak.

Az államtitkár szólt arról is, hogy mostanra már a kormányzás minden területén a családbarát gondolkodás lett sajátos, tetejébe az adórendszer és a munkaerőpiaci intézkedések is a családok érdekeit tartja szem előtt.

Novák Katalin közölte, 2018 a családok éve lesz, és bíznak abban, hogy leginkább érezhető lesz az élet minden területén a családokat fókuszba helyező gondolkodás.

Az államtitkár kijelentette azt is, hogy jövőre igényelnének kidolgozni egy egységes minősítési rendszert a családbarát munkahelyeknek, ezzel meghatároznák azt a minimumszintet, amelyiknek meg kell felelniük a pályázóknak.

Az elismerést idén 45 szervezet, intézmény, azonkívül vállalat megbízottja kaphatta meg. A nyertesek közt van az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Nemzeti Bank, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt., több önkormányzat – Békéscsaba, Nyíregyháza, Pápa, Vác –, kórházak, kormányhivatalok, művelődési központok, bíróságok, rendőrkapitányságok, egyetemek, gyermekjóléti központok, ugyanakkor jó néhány kis-, közép- és nagyvállalat.

A pályázat nyertesei jogosulttá váltak a Családbarát munkahely cím használatára, ráadásul maximum hárommillió forintos segítséget is elnyertek.

Kiemelten támogatták az olyan gyakorlatokat, amelyek a gyermeket váró vagy kisgyermeket nevelő nők mellett az apákra vagy az idős, beteg hozzátartozókat ápoló munkavállalókra is gondoltak.

mti