Átadták a korszerűsödött Váci Dunakanyar Színházat

Átadták a korszerűsödött Váci Dunakanyar Színházat

Korszerűsödött 345 millió forint kormányzati támogatással a Váci Dunakanyar Színház, amit az évadnyitó előadást megelőzően biztosított a közönségnek Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési követe és Kis Domonkos Márk színházigazgató.

Rétvári Bence visszaidézte, hogy a tervezésre 20 milliót, a felújításra 325 millió forint patronálást kapott a teátrum.

Sok más fővárosi és vidéki kulturális intézményhez hasonlóan a kormány azért tartotta fontosnak ezt a felújítást, mert úgy véli, hogy a nemzeti kultúrák reneszánsza következik el – nyilatkozott a politikus.

Rámutatott: Európa nyugati felében elfelejtődni látszik, hogy mi az az európai kultúra, mi az a nemzeti kultúra – kevésbé értékelik, és néha le is akarják cserélni. A magyarok pedig úgy vélik, hogy „mi a kultúránkban élünk, a nyelvünkben, a lelkünkben és a gondolkodásunkban” – emelte ki.

A Kárpát-medencei magyarokat a kultúrájuk köti össze, és a kultúra tudja leginkább meghatározni, hogy ki a magyar – nyilatkozott –, így jelentős a kormány részére minden kulturális hídfőállás erősítése, határon innen és határon túl. Így lényeges az olyan színvonalas, szépen kialakított színház, mint a váci, amely nemcsak az itt élőknek, hanem a környékbelieknek is egyfajta kulturális gyűjtőpontja – tette hozzá.

Felidézte azt, hogy hat évvel ezelőtt Kis Domonkos Márk vezetésével egy tetterős, fiatal csapat életet lehelt egy régi épületbe, sikeres színházat valósított meg, és az alapítás óta az idelátogatók száma évről évre növekedett. „Ahol vannak tetterős csapatok, ahol a nemzeti kultúra elkezd bimbózni, oda a kormányzati segítség állandóan meg fog érkezni” – hangoztatta.

Kis Domonkos Márk színházigazgató kijelentette, hogy négy hónap alatt sikerült elvégezni a munkálatokat, és az átadással elkezdődött a teátrum új évada.

Az újjászületett épületben Molnár Ferenc Az ördög című vígjátékának premierje várta a közönséget.

A több száz millió forintos korszerűsítés esetén a színházban korszerűsödött a nézőtér, két díszpáholyt alakítottak ki, kibővült a színpad, süllyesztőt és forgószínpadot is beépítettek, korszerűsítették a hang- és fényrendszert, azonkívül légtechnikai rendszert alakítottak ki a színházteremben. Az építmény külső megjelenése ugyancsak megváltozott, visszakapta az eredeti, 1927-es külsőt a két ovális ablak helyreállításával.

mti