Andy Vajna gyűjteménye is megjelenik a Nagyházi Galéria árverésén

Andy Vajna gyűjteménye is megjelenik a Nagyházi Galéria árverésén

Andy Vajna (1944-2019) gyűjteményét és filmes relikviáit is elárverezi régi mesterek, 19. és 20. századi festmények, műtárgyak, bútorok és ékszerek mellett a Nagyházi Galéria jubileumi, 250. karácsonyi aukcióján.

Andy Vajna több mint 200 tételből álló kollekcióját december 7-én bocsátják árverésre – hangzott el a fővárosi sajtótájékoztatón. Az aukció bevételének egy része jótékonysági célt szolgál, melyet Andy Vajna özvegye a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Centruma részére adakozik és ebből az összegből kapnak végkielégítést az életét vesztett producer egykori munkatársai.

A tételek közt megjelennek Alan Parker angol filmrendező, producer Andy Vajnának hozott létre rajzai és jegyzetei, a Rambo-filmek kései, ráadásul a Die Hard és a Rambo forgatási képei. Mindezek mellett lehet licitálni Andy Vajna privát eszközei, bútorai közül a hongkongi időszakából származó kínai bútorokra és arra az ebédlőasztalra a hozzá tartozó székekkel egyesült erővel, amely gyakori színtere volt a producer házában tartott megbeszéléseknek. Az íróasztallá formált rulettasztal ezelőtt a kaszinós irodájának meghatározó bútora volt. Napi használati tárgya volt az a Thaiföldről származó szivardoboz, ahol a kedvenc szivarjait tartotta.

A egyéni használati eszközök közül a legértékesebb tétel a Bentley Continental GTC kabrió, amit a producer még 2007-ben vásárolt az Egyesült Államokban. Művészeti gyűjteményéből kiemelkedik Munkácsy Mihály 1880-ban hozott létre Krisztus Pilátus előtt (Tanulmányfejek) című képe, melynek kikiáltási ára 28 millió forint. Ezen kívül több Kovács Margit-alkotást is elárvereznek.

Licitálni lehet Andy Vajna filmproduceri munkásságának fő állomásait, kapcsolatait, barátok, munkatársak, színészek, rendezők együttműködését dokumentáló fotókra, plakátokra és filmes kellékekre. A fotókon sok más mellett Robert Redford, Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Jeremy Irons, Madonna, Demi Moore, Alan Parker, Sean Connery, Samuel L. Jackson tűnnek fel. Mindezek mellett árverésre bocsátják a producer napjainkban már ritkaságnak számító videókazetta- és DVD-gyűjteményét is.

Lengyel László művészettörténész azt mondta el, hogy az aukciósház jubileumi árverésén több mint ezer tárgyra licitálhatnak a kíváncsiskodók sokféle műfajban. A közlekedés iránt érdeklődők részére ajánlják az aukció legrégebbi tárgyát, az 1400-as évek centrumában készült reneszánsz kereket, amely technikatörténeti szempontból is különlegesnek számít.

A tételek közül felhívta a figyelmet az anyag legkorábbi alkotására, a késő manierista, kora barokk nagymesternek, a lombardiai Cesare Procaccininek az alkotására, emellett Francesco Fontebasso, a velencei késő barokk egyik kimagasló mesterének művére és egy idegen holland mester tengeri csatát monitor festményére.

Nagyházi Marietta, az aukciósház vezetője emlékezett: a galéria 1984-ben alakult Budán, 1994-ben költöztek Pestre, a Balaton utcába. A Nagyházi Galéria volt az első magánkézben található aukciósház Magyarországon. 1994 áprilisában rendezték első árverésüket a londoni Sotheby’s aukciósház segédkezésével, huszonöt év alatt több mint százezer tárgyat árvereztek el. A galéria kollekcióiból és aukcióiból a magángyűjtemények mellett állami és határon túli múzeumok gyűjteményeit is gyarapították. A galéria profiljába a festmények mellett bútorok, szőnyegek, iparművészeti eszközök tartoznak, Andy Vajna gyűjteményének betudhatóan mindazonáltal filmes relikviákkal bővül a kínálatuk – mondta az aukciósház vezetője.

A galéria jubileumi karácsonyi árverését december 3-án, 4-én, 5-én és 7-én tartják Budapesten.

mti, fotó: Illyés Tibor