Állásbörze – a keresés finomságai

Állásbörze – a keresés finomságai

A munkakeresés nem egyszerű folyamat. Azok, akik már legalább egyszer foglalkoztak ezzel tudják, nem egyszerű rátalálni a megfelelő állásra. Főleg, ha az álláskereső szakmája nem keresett a városban. Sokan rengeteg időt töltenek munkakeresésre, ezzel „stabilan” a munkanélküliek csoportjához kötve magukat. Ezzel szemben vannak olyanok, akiknek viszonylag rövid időn belül sikerül elhelyezkedniük különösebb nehézségek nélkül. Vannak olyanok is, akik szerencsét próbálnak más országban is. Miért van ez így?

Ha munkát keres, nem érdemes csak a szerencsében bízni. Még akkor se keseredjen el ha ritka szakmával rendelkezik. A munkakeresés ugyanúgy aktív és átgondolt hozzáállást követel, mint minden más.

Tehát, először is el kell döntenie, hajlandó-e szakmát változtatni. Még akkor is, ha nincs szakmai gyakorlata más szférában, lehetséges találni olyan állást, ahol szükség van tudására. Akár csak átmenetileg, amíg nem talál megfelelőt. Így értékes tapasztalatra tehet szert, melyre szüksége lesz a jövőben, új ismeretségeket köthet. Ezenkívül ez segíteni fog abban, hogy fitten tartsa magát.

Ha keményen eldöntötte, hogy kizárólag szakmájában keres munkát és nem hajlandó sem időt sem energiát más munkára szánni, akkor el kell kezdeni cselekedni.

Az első, amit meg kell tennie – piackutatás. Tudja meg, mely cégeknek van szükségük olyan szakemberekre, mint Ön. Még akkor is, ha nem jelentettek meg álláshirdetéseket, el tudja küldeni önéletrajzát, fordulhat a személyzeti osztályhoz. Legalább lesz valami fogalma arról, van-e esélye munkát találni. Ha kevés a perspektíva – kezdje el más országok álláshirdetéseit böngészni. Ilyen esetben a költözés remek lehetőségeket tud kitárni Ön előtt.

Válasszon néhány leginkább megfelelő országot, és tudja meg, mennyire keresett ott szakmája. Szerencsére ma ez már egyszerű. Így például a számítógép előtt ülve tudhatja meg, van-e Önnek megfelelő munka külföldön. A Jooble aktuális álláshirdetéseket kínál 64 országban.

Mielőtt állásinterjúra megy, tudjon meg több információt a cégről, ahol dolgozni szeretne. Ez ékesen tanusítja majd, hogy karriert szeretne építeni ennél a cégnél. Ne felejtse el, hogy a cégek nem egynapos munkatársakat, hanem állandó szakembereket keresnek. Okvetlen olvasson arról, hogyan kell a munkaadó kérdéseire válaszolnia. Ez nagy segítséget nyújthat.

Legyen önbizalma, de ne legyen elbizakodott – a cégek profi szakembereket keresnek, akik emellett hajlandóak feladatokat teljesíteni.

Merjen változtatni!