Ahol az éjszakák nappallá változnak: az Audi új világítástechnikai központja

Ahol az éjszakák nappallá változnak: az Audi új világítástechnikai központja

Az Audi új kompetenciaközpontot hoz létre az ingolstadti üzem területén, amellyel tovább erősíti az autóipari világítástechnika területén megszerzett vezető helyét. Ez az autózható földalatti alagút 120 méter hosszú és elsősorban az innovatív világítási megoldások, valamint a kamera alapú vezetéstámogató világításrendszerek fejlesztése szempontjából kínál különleges lehetőségeket.

„Az Audi az autóiparban vezető szerepet tölt be a világítástechnika területén” – nyilatkozta Prof. Dr. Ulrich Hackenberg, Audi AG igazgatótanácsának műszaki fejlesztésekért felelős tagja. „A Xenon plus fényszórótól indulva a Mátrix LED fényszórón át egészen a lézerfény alkalmazásáig immár 20 éve úttörő világítástechnikai megoldások sorát alkalmazzuk sorozatgyártású modelljeinknél. A világítás része az autó esztétikus megjelenésének és egyre inkább a kölcsönös információátadás egyik csatornájaként tekintünk rá.”

Az Audi konszern központi telephelyén megvalósuló új világítástechnikai központ Európa legnagyobb autózható világítás-fejlesztő alagútja. A mattfeketére lakkozott alagút megfelelő környezetet kínál a fejlesztő mérnökök számára az olyan rendszerek tökéletesítésére, mint az adaptív fényszórók vagy a kamera alapú vezetéstámogató világításrendszerek. Ezek a rendszerek segítenek elkerülni a szembejövők vakítását tovább növelve a közlekedésben résztvevők biztonságát.

A világítástechnikai központ és a lézerlabor egy tizenegy emeletes épület alatt kapott helyet, ahol a 9 méteres belmagasság kialakítása és a zavaró zajok kiszűrése óriási kihívást jelentett a statikusok számára. Az alagút a közutakhoz hasonló borítást kapott. Az új kompetencia központban a fejlesztő mérnökök és az Audi formatervezésért felelős csapata különösen szorosan működnek együtt, hogy az új ötletek még gyorsabban megvalósuljanak és a lehető leghamarabb megjelenjenek a szériagyártásban. A motorsport részleg kollégái is értékes impulzusokkal szolgálnak a világ legkeményebb tesztkörülményei között, a versenypályán szerzett tapasztalataikkal.

(forrás: Audi)