A tervezett időben Földet ért az Orion űrhajó-egység

A tervezett időben Földet ért az Orion űrhajó-egység

A tervezett időben és helyen, a Csendes-óceánban ért vissza a Földre a NASA Orion űrkapszulája, ezzel véget ért az amerikai űrhajózási hivatal új Hold-programjának első tesztrepülése.

Az űrhajó-egység tervezett Földet érése keleti parti idő alapján 12 óra 40 perc volt, ami az élő közvetítés alapján megközelítően percre korrekten mindent összevetve történt, az űrhajó-egység három fékező ejtőernyő hozzájárulásával ereszkedett le a mexikói partok közelében.

Az Egyesült Államok űrhajózási hivatalának (NASA) új Hold-programja az Artemis, amelyiknek első, egyelőre ember nélküli repülése volt az Artemis I küldetés. Célja az űrhajó-kapszula tesztelése volt, egy jövőbeli, emberrel tett utazást előkészítése. A rakétát, orrkúpjában az Orion űrhajó-egységgel és jó néhány akadémiai mérőeszközzel, november 16-án bocsátották fel a floridai Kennedy Űrközpontból.

Az Orion a felbocsátás után Hold körüli pályára állt, az égitestet csaknem 130 kilométerre közelítette meg, azonfelül pályáján, a Holdtól annak távolabbi oldalán, csaknem 63 ezer kilométerre távolodott el, amellyel rekordot ért el, ugyanis emberi utazásra tervezett űrhajó ilyen távolságban még nem járt a Földtől.

A tesztrepülés egész költségvetése 4 milliárd dollár (csaknem 1600 milliárd forint) volt. A NASA célja, hogy az évtized második felében újra emberek szálljanak le a Holdon.

Az Orion űrhajóegység visszatérésének napja egybeesik az Appolo 17 sikeres Holdra érkezésével: 1972. december 11-én lépett utoljára ember a Holdra, Eugen Cernan és Harrison Schmitt asztronauták személyében.

mti