A SZFE könyvtárába került Zsigmond Vilmos filmes és fotós albumhagyatéka

A SZFE könyvtárába került Zsigmond Vilmos filmes és fotós albumhagyatéka

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) könyvtárában helyezték el a múlt évben eltávozott magyarországi születésű Oscar-díjas amerikai operatőr és direktor, Zsigmond Vilmos gyűjteményének filmezéssel és fényképezéssel munkálkodó albumait és szakkönyveit Budapesten.

Az értékes, több esetben dedikált albumokat és szakkönyveket a világhírű filmes özvegye, Susan Zsigmond adományozta az egyetemnek, ahol egykor Zsigmond Vilmos is tanult – mondta Balázs Gábor, az egyetem Film- és Médiaintézetének vezetője a kiadványokat rejtő dobozok kibontásakor.

Hangoztatta még: forrás hiányában első alkalommal adományokat kezdtek gyűjteni a könyvek Budapestre szállításához, végül ennek költségeit Romwalter Béla, a Zsigmond Vilmossal szövetségben indított Sparks társaság társtulajdonosa állta. A szállításban segítséget nyújtott a Külgazdasági és Külügyminisztérium is.

Zsigmond Vilmosnak a legszámottevőbb a fiatalok támogatása volt, állandóan felkarolta a külföldre kikerült tehetséges magyar operatőröket, köztük Koltai Lajost és Pados Gyulát is – nyomatékosította a Romwalter Béla.

Báron György egyetemi tanár a dobozok kibontása után kiemelte: a könyvek közt sok a filmezés és a stúdiók történetével munkálkodó kiadvány, a jó minőségű képzőművészeti és fotóalbum, példaként André Kertésztől és másoktól, mindemellett értékes monográfiák szintén felfedezhetőek a kollekcióban.

Zsigmond Vilmos roppant módon jó és korrekt szemmel válogatta össze a legértékesebb könyveket – nyilatkozott Báron György, aki megjegyezte azt is: ha egy filmes könyvesboltba bemegy az ember, főleg Los Angelesben, ezerféle kiadványt vehet, igényest és kevésbé értékest is. Az adományozott könyvek közt azonban egy sincs, melyet ne vinne készségesen haza.

mti