A Radnóti Színház művészei olvasnak fel az Irodalom éjszakáján

A Radnóti Színház művészei olvasnak fel az Irodalom éjszakáján

A Radnóti Színház művészei olvasnak fel az ez évi Irodalom éjszakáján 21 terézvárosi helyszínen március 21-én. Az eseményen, melynek témája a szerelem, 21 országból mutatnak be írókat és könyveket.

A kivételes irodalmi program formabontó stílusban hozza közelebb a korunkbeli világirodalmat a közönséghez. A nyilvános felolvasások szériáját egy este tartják, heterogén neves vagy egyébként nem várja az érdeklődőket helyszíneken.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a találkozó fővárosi sajtótájékoztatóján hangoztatta, hogy már harmadik alkalommal rendezik meg az díjmentes eseményt, amelyen idén a Katona József Színháztól a Radnóti Színház kapta meg a stafétabotot.

Mint kiemelte, az Irodalom éjszakáján egészen jellegzetes módon lehet az irodalommal találkozni. A 21 mű más-más szemszögből szemlélteti a szerelem témáját, mindezt egy-egy extrém helyszínen. A résztvevők a találkozó honlapján látható információk alapján maguk állíthatják össze az útvonalat, amit bejárnak.

Lucie Orbók, a Cseh Centrum igazgatója felelevenítette, hogy az Irodalom éjszakája az európai kulturális intézetek és nagykövetségek kulturális részlegeinek hálózata, az EUNIC szervezésében alakult meg. Az elhangzó szövegeket Tekintélyes Gabriella választotta ki a 21 intézet által ajánlott 3-3 műből.

Közölte, a találkozón 19 és 23 óra közt félóránként olvassák fel az irodalmi részleteket a színészek, egy helyszínen összesen nyolcszor, utolsó alkalommal 22 óra 30 perckor. A találkozó zárásaként koncertet tartanak, aminek az Anker’t házigazdája.

A találkozó célja, hogy a szokványos irodalmi programokat kiszakítsák megszokott közegükből, az érdeklődőket ugyanakkor mozgásba hozzák, és kivételes élményt nyújtsanak.

Kováts Adél, a színház igazgatója hangoztatta, hogy a Radnóti Színházban ez az évad az kooperáció éve, így is örültek annak, amikor felkérést kaptak, hogy a 6. kerületben otthont nyújtsanak a rendezvénynek.

Szilágyi Bálint, az est rendezője kiemelte: heterogén arcait láthatják meg a nézők az irodalomnak, az adott országnak, a településnek és a színháznak is. Közölte, az intézetek által kiválasztott írók közt sok elsőkönyves szerző is megtalálható. A fiatal generáció mutatkozik be, olyan írók, akik közül csaknem mindnek megjelent kötete az utóbbi években Magyarországon – mondta, hozzátéve, hogy prózai művekről van szó, a művészek regényrészleteket, novellákat olvasnak fel a 10-15 perces előadások alkalmával. A helyszínek közt lesz templom, szolárium és mosoda is.

A találkozó honlapja alapján idén Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, Észtország, Finnország, Franciaország, Izrael, Japán, Lengyelország, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Szlovákia és Törökország vesz részt a projektben.

mti