A pünkösdi népszokásokat ismerheti meg a nézőközönség május végén a Skanzenben

A pünkösdi népszokásokat ismerheti meg a nézőközönség május végén a Skanzenben

A pünkösdi népszokásokat harminc, szellemi kulturális örökségét őrző közösség több száz megbízottja ismerteti május 21-én és 22-én a szentendrei Skanzenben.

A két napon keresztül tartó programon színpadi produkciók, kézműves foglalkozások, felvonulás, zenei és táncos események várják a érdeklődőket pünkösdvasárnap és -hétfőn – közölték a szervezők.

A Skanzenben megismerhetik a kíváncsiskodók a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe került magyarországi szokásokat, de találkozhatnak a V4 országok együttes örökségét képviselő dudásokkal is.

A forgatagban jelen lesznek a selmeci diákhagyományokat őrző soproni és miskolci egyetemisták, a hajdúdorogi Krisztus-katonák, a mezőtúri és magyarszombatfai fazekasok is, de megismerheti a publikum a farsangi szokások magyarországi változatait, a mohácsi busójárást, a novaji remélést, a rábavidéki szlovének rönkhúzását és a mohai tikverőzést is.

Ki lehet ezt követően próbálni a kalocsai pingálást, a tápéi gyékényszövést és a balatonendrédi csipkekészítést, de a szokásos eszközöket készítő halászok életébe is bepillanthatnak a érdeklődők.

Be lehet ezt követően állni a nagyecsedi és a sárközi táncosok közé, és fel lehet ezután próbálni a matyó népviseletet. A gasztronómia iránt érdeklődők a karcagi birkapörkölt, a borsodnádasdi molnárkalács és a szatmár-beregi szilvalekvár készítésének fortélyaiba kóstolhatnak bele.

A pünkösdi királynéjárás és a pünkösdi királyválasztás szokását a Gyermek Örökség Népművészeti Egyesület több száz gyermek táncosa hozza el a szabadtéri múzeumba.

mti