A nőstény polipok megdobálják az őket zaklató hímeket

A nőstény polipok megdobálják az őket zaklató hímeket

A nőstény polipok olykor üledékkel dobálják meg azokat a hímeket, amelyek megpróbálnak párosodni velük – állapították meg ausztrál, kanadai és amerikai mesterek.

A kutatócsoport még 2015-ben csinált pár olyan felvételt, amelyen az látszik, hogy a polipok heterogén dolgokkal dobálják társaikat. Akkor nem volt egyértelmű a mesterek részére, hogy a fejlábúakat szándékosan vették célba társaik, vagy rosszkor voltak rossz helyen. Ennek kiderítése érdekében a szakemberek visszamentek az ausztráliai Jervis-öbölbe, ahol nagyszámú sydney-i polip (Octopus tetricus) él – olvasható a Phys. org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Az újabb felvételek készítése és alapos tanulmányozása révén a mesterek megállapították, hogy a nőstény polipok különféle típusú dobálásokat végeznek. Az üledékdarabok és kagylóhéjak dobálása a legtöbb esetben mindössze azt a célt szolgálta, hogy az állatok elmozdítsák az útjukban található tárgyakat vagy megtisztítsák a terepet a fészekrakáshoz.

Néha viszont a nőstények kétségkívül megpróbálták megdobálni a közelükben található hímet, jellemzően olyat, amelyik párosodni próbált velük. Az egyik nőstény példaként tízszer egymást követően dobált meg hordalékkal egy hímet.

Maga a „dobó mozdulat” úgy néz ki, hogy az állat megragadja a követ, hordalékot vagy mészvázat, és azt nagy erejű vízsugárral juttattja el olykor több testhossznyi távolságra.

A bioRxiv szerverre feltöltött tanulmányukban a mesterek megállapították, hogy a hímek gyakran megpróbálnak kitérni a feléjük „repülő” eszközök elől, és az esetek nagyjából felében ez sikerül is nekik.

A felvételekből az is kiderült, hogy a puszta „takarítást”, azonkívül a hímek elrettentését szolgáló dobó mozdulatok különböznek egymástól.

Megfigyeltek példaként egy nőstényt, amely az egyik karja hozzájárulásával frizbiként hajított el egy kagylóhéjat.

Érdekes módon ellenben egyetlen olyan esetnek sem voltak a szemtanúi, amikor a hímek visszadobtak volna bármit az őket célba vevő nőstények felé.

mti