A Londoni Filmfesztivál fődíját Kelly Reichardt Egyes nők című drámája kapta

A Londoni Filmfesztivál fődíját Kelly Reichardt Egyes nők című drámája kapta

Kelly Reichardt amerikai forgatókönyvíró-rendező Egyes nők című drámája nyerte a BFI Londoni Filmfesztivál fődíját.

A díjátadón, aminek a londoni Banqueting House adott otthont, Steve McQueen brit rendezőt pályafutása elismeréseként az angol Filmintézet (BFI) tagságával tüntették ki. A 12 év rabszolgaság rendezőjét felállva, ovációval köszöntötték a ceremónián – számolt be a The Hollywood Reporter.

McQueen (A szégyentelen, Éhség) közölte, hogy sokat köszönhet az költségmentes felsőoktatásnak. Az ebből fakadó szabadságot a társadalomnak köszönheti – fűzte hozzá, és figyelmeztetett arra, hogy ez a szabadság manapság lassan eltűnőben van. „A mi dolgunk, hogy harcoljuk azért, hogy ezek az ajtók nyitva maradjanak” – nyomatékosította a gálán.

A 12 napos filmfesztivál versenyprogramjából a legjobb film díját a Kristen Stewart, Laura Dern és Michelle Williams főszereplésével forgatott Egyes nők (Certain Women) című alkotás kapta. Az amerikai rendezőnő, Kelly Reichardt alkotása egy montanai kisvárosban élő három nő küzdelmeit ábrázolja. A filmet szeptemberben a 13. Jameson CineFest Miskolci Internacionális Filmfesztiválon is láthatta a publikum.

A díjakról döntő zsűrit Athina Rachel Tsangari vezette, akinek Chevalier című filmje előző évben is fődíjas lett a londoni mustrán.

A újabb díjazottak közt szerepelt a francia Julia Ducournau kannibálhorrorja, a Raw és az iráni Mehrdad Oskouei tinédzser börtönlakókról szóló Starless Dreams című dokumentumfilmje.

A Londoni Filmfesztivál vasárnap zárul Ben Wheatley hetvenes években játszódó Free Fire című bűnügyi filmjének európai premierjével.

mti