A legújabb Egri Csillag borok bemutatója

A legújabb Egri Csillag borok bemutatója

A hétfő esti ünnepség keretében ötödik alkalommal „indítják útjára” az Egri Csillagot; a szimbolikus fénycsóvát Habis László egri polgármester (Fidesz-KDNP) „lövi fel” – közölték a szervezők a helyszínen, a Fúzió – Gál Tibor Pincészetben, ahol ezúttal 16 egri borász szemlélteti 2015-ös évjáratú fehér cuvée-jét, az Egri Csillagot.

A házigazda Gál Tibor egri borász visszaemlékezett: az Egri Csillag megalkotásával egy olyan márka felépítése volt a cél, amely az Egri Borvidék kínálatát színesíti, hogy ne mindössze a vörösborok, az Egri Bikavér jusson a borbarátok eszébe, hanem a fehérborok is. Kevesen tudják mivelhogy, hogy 43 fehér szőlőfajtát termelnek a gazdák a borvidéken.

„Az elmúlt száz év egyik legkomolyabb elgondolása volt az egri fehér cuvée, az Egri Csillag gondolata a borvidéken” – mondta.

Az ünnepségről kijelentette: egri borászok úgy döntöttek, hogy ezeket a korszerű borokat évente együtt, egy időben szeretnék megmutatni a közönségnek, ugyanabban az időben hozzák forgalomba. Ez a nap március 15-e, ám a hosszú hétvégére tekintettel ebben az évben ezt az időpontot pár órával előrehozták.

A borászok döntése értelmében – a metropolisz „borút-jellegét” erősítve, hagyományteremtő módon – idén első alkalommal már egy pincészetnél, a Fúzióban történik a fellövés. A következő években ugyanakkor más-más borászatoknál „indítanák útjára” az Egri Csillagot.

A szakember megemlítette: az Egri Csillag az Egri Bikavér fehér párja, készítését az egri borászok által meghatározott elsőrendű szabályrendszer foglalja

magába: a borban legalább négy szőlőfajtát kell házasítani, ezeknek minimum 50 százaléka Kárpát-medencei fajta kell hogy legyen és az illatos szőlőfajták aránya nem lehet több 30 százaléknál.

Pál Sándor, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke azt mondta el, az egri az ország legdinamikusabban fejlődő borvidéke, amit mutat az is, hogy kiterjedése a rendszerváltás folyamán regisztrált 3000 hektárról mostanra 5600 hektárra nőtt. A következő években ugyanakkor újabb csaknem 300 hektárnyi szőlőterület rekonstrukciója is kiszámítható.

Azt is mondta: a fehérszőlők funkciója hangsúlyosan megnőtt az elmúlt időszakban: immáron nagyjából 1900 hektáron termelik.

Az elnök elmondta továbbá, hogy az Egri Csillag Fellövés és a hozzá kapcsolódó április végi Egri Csillag Ünnep már az egyik legjelentősebb rendezvénye a borvidéknek.

Pál Sándor közölte: a negyvennél több fehér szőlőfajta révén kínált sokszínűség a borvidék erősségévé vált, biztosítja, hogy az összes pincészet rendhagyó Egri Csillagot tudjon készíteni.

Visszaemlékezett: 2011-ben, az első évben mindössze 400 hektoliter Egri Csillagot minősítettek a termelők, 2015-ben 3400 hektolitert, idén március derekáig mindazonáltal már 3200 hektolitert. Ez az utóbbi volumen közel 500 ezer palack bort takar, mindent összevetve év végéig várhatóan elérik az egymillió palack Egri Csillagot. Ebből is látszik, hogy keresett termékről van szó – tette hozzá.

Ráki Csaba, az április 29. és május 1. közt tartandó ötödik Egri Csillag Ünnep főszervezője közölte, hogy az eseménynek a modernizált Dobó tér ad otthont. Csaknem húsz borász Egri Csillagát várják ide, jellemzően feltörekvő, fiatal zenekarok lépnek fel, valamint „streetfood”-ételeket is biztosítanak ezután.

MTI