A Horváth-Lukács galéria mai gyűjteményéből nyílik bemutató Szekszárdon

A Horváth-Lukács galéria mai gyűjteményéből nyílik bemutató Szekszárdon

A magyar korunkbeli művészet utóbbi évtizedeiből ad szemezgetést a nagycenki Horváth-Lukács galéria gyűjteményéből a szekszárdi Művészetek Házában megnyíló prezentáció.

A június 25-ig megfigyelhető kiállításon 12 művész 50 – Horváth László galériaalapító által válogatott – alkotásával találhatja szemben magát a nézők – mondta Baky Péter festőművész, a tárlat rendezője és résztvevője.

A expo olajfestményei, egyéni igényeket kiszolgáló és sokszorosított grafikái az 1960-as évektől felnövő magyar avantgárd művészetéből adnak keresztmetszetet a szürrealista ihletésű festményektől az absztrakción, a gesztusfestészeten és hangulatábrázoláson keresztül az iróniától sem mentes, kihívó művészetig, a hagyományosabb grafikai műfajokig – tette hozzá.

A három képpel részt vevő efZámbó Istvántól többek közt a Salvador Dalí találkozása Amanda Learrel című 1996-os akvarellt, Aknay Jánostól mások mellett az Időutazó angyal című 2002-es szitanyomatot, feLugossy Lászlótól két, ugyancsak 1996-os olajfestményt, a Barátnők és a Zöld csíkos fotelban című kompozíciót állítják ki Szekszárdon, és érzékelhető lesz a múlt évben elhalálozott Giczy János szakrális témákat feldolgozó, szárnyasoltárkeretre komponált képei közül az 1995-ös Szőlő és kenyér, valamint Puha Ferenc 1990-es években készült Gyártelep és Egérfogó című olajfestménye.

A nagycenki galéria alapítója harminc éve kezdte gyűjtői tevékenységét szentendrei képzőművészek műveivel, akkortól fogva csaknem háromezer alkotás került a kollekcióba.

A bemutató felvonultatja Lovász Erzsébet, Orbán Attila, Rákossy Anikó, Részegh Botond, Ruttkay Sándor grafikus, Somogyi György és Turcsányi Antal akril- és olajfestményeit, grafikáit is.

mti