A hónap végéig várják a nevezéseket a Zsigmond Vilmos Internacionális Filmfesztiválra

A hónap végéig várják a nevezéseket a Zsigmond Vilmos Internacionális Filmfesztiválra

A hónap végéig várják a nevezéseket a kilencven éve született, Oscar-díjas Zsigmond Vilmos emlékét őrző, az operatőri munkát fókuszba helyező szegedi internacionális filmfesztiválra – tájékoztatta a szervező Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. a sajtó képviselőit.

A fesztivált már negyedik alkalommal azzal a szándékkal rendezik meg, hogy a filmkészítés egyik legszámottevőbb társalkotójára, az operatőrre, munkája jelentőségére irányítsa a figyelmet, s egyúttal lehetőséget teremtsen fiatal filmesek bemutatkozására. A fesztiválnak az idén százéves Belvárosi Mozi közelmúltban felújított art deco létesítménye házigazdája.

A filmes seregszemlére 2017. január 1-je után készült nagy- és kisjátékfilmeket, továbbá kísérleti filmeket várnak, ez utóbbiak közt nevezhetők animációs- és mobiltelefonnal készült filmek is. Eddig több mint negyven nagyjátékfilm, csaknem háromszáz kisjátékfilm és 25 kísérleti film érkezett, zömében európai alkotások, de a Dél-Afrikai Köztársaság, Peru, Ecuador, Mexico, Argentína, Mozambik, USA, Kína is képviselteti magát.

A versenyprogramot szakemberekből álló bizottság állítja össze. A szemezgetést már megkezdte a neves művészekből álló zsűri – Kovács István diák Oscar-díjat nyert direktor, Ferenczi Gábor és Monory Mész András filmrendező, Kardos Sándor, Dévényi Zoltán, Lovasi Zoltán és Buck Miklós operatőr.

A rendezvényen tradíció szerint egy életmű díjat is átadnak. Az elismerést ezelőtt Ragályi Elemérnek, Kende Jánosnak ítélte oda a szakmai zsűri, idén Máthé Tibor kapja Popovits Lőrinc szobrászművész kisplasztikáját.

mti