A Gipsy Kings lesz a második alkalommal előkészített gyergyói Egyfeszt sztárfellépője

A Gipsy Kings lesz a második alkalommal előkészített gyergyói Egyfeszt sztárfellépője

A Gipsy Kings lesz a második alkalommal előkészített gyergyói összeművészeti Egyfeszt sztárfellépője; az augusztus 4-7. közt tartandó esemény 50 helyszínen, több mint 800 programmal számít a nagyközönségre – olvasható a szervezők Közleményében.

Mint írják, a találkozó középtávon pillére kíván lenni a székelyföldi és ezen belül főleg a Gyergyó-medencei kulturális-turisztikai törekvéseknek. Az esemény elsődleges célcsoportja a helyi, székelyföldi, erdélyi és a magyarországi művészetkedvelő nagyérdemű.

„A rendezvény elgondolása a Művészetek Völgyében született meg sok-sok évvel ezelőtt, miközben végül múlt évben első alkalommal életre tudtuk hívni a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Tradíciók Háza bíztatására és hozzájárulásával. Mindent összevetve alakult meg Erdély és a Gyergyói-medence legnagyobb összművészeti fesztiválja, amely a térséget egyben definiálja is kulturálisan a Kárpát-medencében szoros kötődésekkel az anyaországhoz – ezt tükrözi a műfajilag módfelett sokszínű program is” – idézi a közlemény Kassay L. Péter fesztiváligazgatót.

A közlemény feleleveníti, hogy a koncertek három nagyszínpadon – kettő Gyergyószentmiklóson és egy Gyergyószárhegyen, a Lázár-kastélyban –, ugyanakkor újabb kisebb helyszíneken lesznek. Az Egyfeszt egyik idei sztárfellépője a Gipsy Kings; koncerted ad ezenfelül a Wellhello együttes, Hobó és bandája, Lajkó Félix és a lengyel Volosi vonós zenekar, Herczku Ági Nicola Parovval, Dresch Mihály, Harry Tavitian, Kubinyi Júlia, Sárik Péter, Falusi Mariann, ráadásul Dorogi Péter.

A tájékoztatás alapján a tavalyi fesztiválhoz hasonlóan idén is tematikus udvarokat formálnak ki. A Képzőművészeti udvarban az állandó kiállítások mellett például a kolozsvári Fecsegő ecsetek művészetterápiás műhelye várja alkotni és élményt feldolgozni a gyerekeket, a Gasztró utca mindazonáltal przentálja helyi kulináris jellegzetességeket.

A fesztiválozók ízelítőt kapnak a térség látnivalóiból is, megismerhetik a funkcionáló szokásos kézműves foglalkozások művelőinek tevékenységét, mitöbb kipróbálhatják például a medvelest, illetve a siklórepülést is. Az eseményen lesz többek között silent party, fényfestés, iparművészeti vásár, sőt még hajnali táncház is.

mti