A Chick Corea a MoM Sportban fog koncertezni

A Chick Corea Trio a MoM Sportban fog koncertezni

Másfél év után megint magyar színpadon játszik Chick Corea, a dzsessz történetének egyik legkiválóbb billentyűse. A 22 Grammy-díjjal büszkélkedhető élő legenda ezúttal Trilogy titulussal rendelkező formációjával lép fel május 2-án a budai MoM Sportban.

A 75 éves amerikai muzsikus, szerző és zenekarvezető 63 jelöléssel a negyedik legtöbbször jelölt művész a Grammy történetében. Otthonosan mozog a heterogén zenei stílusokban, legyen az avantgárd, bebop, dzsesszrock, gyermekdal, kamara- és szimfonikus mű. Mostani koncertjén a kétszeres Grammy-díjas bőgőssel, Eddie Gomezzel, továbbá Brian Blade dobossal lép fel.

Chick Corea életműve szédületes, pedig elmondható, hogy még soha nem volt olyan termékeny, mint a 21. században. Játszik akusztikus zongorán, szintetizátoron, szólóban vagy eltérő zenekarok vezetőjeként, tagjaként. Munkája és tudása elismeréseként csak ebben az évtizedben háromszor választották meg az év művészének. Fáradhatatlan alkotó szellem, akit szakadatlan újra és újra felfedeznek.

A félig spanyol, félig olasz származású Corea az első volt, aki zenei megfogalmazásaiban a zongorát mintegy dobként is használta, a zongora-dob műfaját megteremtette. Első lemezfelvételét 1966-ban kreálta, Miles Davishez 1968-ban csatlakozott; a trombita uralkodójának több albumán játszott, köztük az In A Silent Way-en (1969) vagy a Bitches Brew-n (1970). A Circle formáció után 1971 végétől 1973-ig a Return To Forever-rel, Stanley Clarke basszusgitárossal és Airto Moreira ütőssel lépett fel. Játszott Gery Burton vibrafonossal, Herbie Hancock billentyűssel, emellett Mike Brecker szaxofonossal is. 1985-ben megvalósította az Elektric Band triót John Pattitucci basszusgitárossal és Dave Weckl dobossal. A kilencvenes évek elején Bobby McFerrin énekessel rögzített pár duót.

Foglalkoztatta a korunkbeli tradicionális zene, komponált vonósnégyesre és nagyzenekarra, turnézott John McLaughlin gitárossal. Száznál több albumot állított elő, többször járt Magyarországon, legutóbb 2015 októberében a Chick Corea & The Vigil titulussal rendelkező formációval a Müpában lépett fel. Előző évben egy közel kéthónapos rendkívüli koncertsorozattal ünnepelte 75. születésnapját: a mesés New York-i Blue Note Jazz Clubban október 19. és december 11. közt 33 koncertet adott több mint húsz különféle alkalmi formációval.

Mostani triójának bőgőse, a 72 éves Eddie Gomez pályája alatt zenélt egyesült erővel Miles Davisszel, Dizzy Gillespie-vel, Bill Evansszel, Gerry Mulligannel vagy Benny Goodmannel. Páratlan megjelenése több száz dzsessz, tradicionális, latin dzsessz, rhythm & blues és korunkbeli zenei felvételen hallható. A Trilogy harmadik tagja a 46 éves Brian Blade, aki mások mellett Daniel Lanois, Joni Mitchell, Bob Dylan, Wayne Shorter, Seal, Bill Frisell és Emmylou Harris partnere volt ezelőtt.

mti